Goldman Sachs: Rusningen i guld frånkopplad verkligheten

Goldman Sachs bedömer i en kommentar till marknadsläget släppt under måndagen att det inte finns något att frukta mer än fruktan själv.

Banken ser att förra veckans rusning i guld, mätaren på just fruktan, var helt frånkopplad verkligheten där bankkriser är mycket osannolika.

Istället ser Goldman att de systemkritiska riskerna som låga eller negativa räntor, ett lågt oljepris och en bitvis osäker situation i Kina är mycket osannolika att leda till någon kris. Med detta som bakgrund bedömer banken att guldet, efter att ha närmat sig 1.300 dollar per uns, nu är på väg mot 1.100 dollar inom tre månader och 1.000 dollar på ett års sikt.

Banken släppte mot slutet av förra året en analys där oljepriset bedömdes kunna nå så lågt som 20 dollar per fat. Det värsta bedöms nu vara över för chocker mot oljepriset, samtidigt ska tillfälliga spikar ned under 20 dollar inte uteslutas även om spannet bedöms till mellan 20 och 40 dollar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.