Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Goldman Sachs: Så blir VM-finalen

2018-06-26 12:53

En händelserik inledning på fotbolls-VM har fått Goldman Sachs att ändra sina prognoser för årets slutspel.

Efter Englands dramatiska vinst mot Panama i söndags spår nu investmentbanken Goldman Sachs att landslaget kan ta sig till final i fotbolls-VM 2018.

Enligt investmentbankens AI-modell, som via maskininlärning bland annat räknar på lagens målskillnad, har förväntningarna på det engelska landslaget skruvats upp rejält. Det rapporterar Financial Times.

”Vår uppdaterade modell visar på att det finns ett ljus av hopp för de engelska fans som har vågat drömma”, står det i Goldmans rapport som släpptes under tisdagen.

Enligt rapporten visade modellen på att England och Belgien skulle vinna sina senaste matcher. Även om felmarginalerna var större än förväntat – England slog Panama med 6-1 och Belgien vann över Tunisien med 5-2 – så tippade investmentbanken rätt vinnare i matcherna.

Även Sveriges ödesmatch mot Tyskland, där matchen slutade 2-1 till Tyskland, låg i linje med förväntningarna. Däremot kom Polens förlust mot Colombia som en överraskning, och investmentbanken hade inte heller räknat med att Mexiko skulle vinna över Sydkorea.

Modellen baseras på lagens prestationer i VM och uppdateras kontinuerligt. I nuläget spår man att Belgien kommer besegra England och vinna grupp G, och att Tyskland kommer slå Sverige och komma tvåa i deras grupp.

Brasilien är sedan tidigare segertippade, men Goldman Sachs har då förutspått att laget ska möta Tyskland i finalen. Men via en rad, smått osannolika, vinster visar alltså modellen nu att det är England som slutligen möter Brasilien i finalen den 15 juli.

”Det slutliga utfallet ser bra ut för England, då de spås vinna över Colombia, Mexiko och Spanien”, står det i rapporten.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom