Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Google köper finskt pappersbruk

2009-02-12 07:35

(Uppdaterad) Stora Enso säljer en industrifastighet i Finland till sökmotorjätten Google. Ett pappersbruk ska nu konverteras till datacentral.

Amerikanska sökmotorjätten Google tar nu ett ordentligt steg på vägen mot att genomföra drömmen om det papperslösa samhället.

Eller?

Bolaget köper, enligt ett avtal som underteckandes på onsdagen, Summa Bruk i Hamina kommun, en skärgårdsstad nära ryska gränsen. Priset för bruket, där produktionen upphörde i början av 2008, är 40 miljoner euro, cirka 440 miljoner kronor.

Säljare är Stora Enso.

I affären ingår det gamla bruket, byggnader och industrimark.

Med vad ska Google, en av de främsta symbolerna för internetrevolutionen, med ett pappersbruk till?

Svaret kommer från presstalesmannen i norra Europa, tyske Kay Oberbeck. En "datacentral" som ska komplettera en tidigare datacentral i Belgien och ett pågående projekt i Österrike.

- Vi undersöker för tillfället möjligheterna med denna tomt och igår undertecknade vi avtal med Stora Enso om att köpa en del av Summa Mill med tillhörande tillgångar. Det är fortfarande juridiska frågor att lösa innan avtalet går igenom och köpet är slutfört. Vi överväger för närvarande att bygga ett datacenter här och som vid alla konstruktionsprojekt är det ett antal möjligheter som måste utredas och planer som ska beslutas. Vi har inget ytterligare att meddela just nu, lyder kommentaren.

- Google är ett internationellt företag och vi söker alltid efter sätt att förbättra upplevelsen för våra användare i Europa och övriga världen. Undertecknandet av detta avtal är tillsammans med vårt datacenter i St Ghislan, Belgien och vårt köp av mark i Kronstorf, Österrike ytterligare ett steg.

Summa Bruk ligger vid Finska viken öster om Helsingfors och nära den ryska gränsen.

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom