Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Göran Persson: Okontroversiellt minska ränteavdraget

2017-10-31 14:52
Göran Persson, före detta partiledare och statsminister (S). Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Att trappa ned ränteavdragen i det nuvarande läget med låga räntor är okontroversiellt. Det säger Sveriges tidigare statsminister Göran Persson i en intervju med DI TV.

Han tror inte att ett nedtrappat ränteavdrag skulle slå mot bostadspriserna eftersom ränteläget är så lågt. Dessutom tror Göran Persson att räntorna kommer att vara fortsatt låga.

Samtidigt är han skeptisk till Finansinspektionens planer på att skärpa amorteringskravet för bolån. Alldeles för hårda amorteringskrav fäller väldigt många ungdomar, menar Göran Persson.

"Det är en generationsorättvisa i den här bostadspolitiken: Unga människor straffar man ut med amorteringskravet - de äldre, de som är etablerade, gynnar man med ränteavdraget", säger han.

Amortering är viktigt som signal, men det är inte rätt att skärpa kravet i det här läget, argumenterar Göran Persson.

Ifall nyproducerade lägenheter inte går att sälja kan en prisnedgång utlösa en kedjereaktion nedåt på bostadsmarknaden, varnar han samtidigt för.

"Det behöver inte vara logiskt, utan det kan bli en psykologisk reaktion. Hårt skuldsatta hushåll blir då ganska trängda. Men det driver knappast räntorna uppåt", säger Göran Persson.

Enligt Göran Persson är bankerna i bättre skick nu än förr och granskar de som får bolån bättre än tidigare.

Han anser att man har byggt fel typ av bostäder på grund av att man på många håll har avvecklat Allmännyttan. Att subventionera nya lägenheter via det äldre beståndet används inte längre som metod, pekar Göran Persson på.

Finansinspektionens förslag om skärpt amorteringskrav innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin inkomst före skatt skulle amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle ha behövt göra i dag. Detta skulle gälla utöver redan befintliga amorteringsregler och även vid en belåningsgrad under 50 procent av bostadens marknadsvärde.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom