Göran Persson tar över krismärkt bolag

Förre S-ledaren Göran Persson tar över som ordförande i ett alternativenergibolag som har befunnit sig i ekonomisk kris. Den senaste årsredovisningen är oren men nu stärks bolagets finanser med kapital från läkemedels – och tidningsbranschen.

Tidningen Dagens Industri rapporterar på tisdagen om den förre statsministern Göran Perssons nya påhugg. Han är föreslagen som ordförande inför en bolagsstämma som snart ska hållas i det aktuella bolaget, Scandinavian Biogas International, som utvecklar storskaliga system för att återvinna biogas.

Under tisdagen bekräftade bolaget uppgiften i ett pressmeddelande.

– Jag kan inte tänka mig en lämpligare person att lämna över ordförandeskapet till än Göran Persson. Sverige är världsledande inom biogas och vi har samlat mycket av den svenska expertisen inom området och står starkt i den medvind biogas nu fått, säger Erik Danielsson, storägare och avgående ordförande i Scandinavian Biogas.

Erik Danielsson, som nu får titeln hedersordförande, har haft ett tufft jobb att hantera ekonomin i bolaget, ett jobb som Göran Persson nu får ärva. Bolaget är svårt förlusttyngt, underskottet i fjol landade på drygt 60 miljoner kronor, och det aviserade på tisdagen en kapitalförstärkning i form av ett par nyemissioner på tillsammans cirka 100 miljoner kronor. 30 miljoner har redan plockats in och återstående 70 miljoner kronor är planerade. Den kommande emissionen är inte garanterad i sin helhet, framgår det av pressmeddelandet. En av de nya storägarna är investeringsbolaget Bengtssons Tidnings AB, Falun, som efter emissionen får 12,5 procent i bolaget:

– En mycket intressant bransch. Bolaget har en ansträngd ekonomi men det gäller för alla uppstartsbolag, säger bolagets styrelseledamot Anders Bengtsson och tillägger att han inte gått in bolaget på grund av de historiska resultaten.

– Det kommer att bli framgångsrikt om något eller några år, lyder hans bedömning.

Scandinavian Biogas försökte göra en emission redan i höstas, mitt under brinnande finanskris, men gick på pumpen. Det betyder att bolaget enligt information hämtad ur den senaste årsredovisningen har påtagliga problem med den långsiktiga betalningsförmågan, något som bland annat har fått till konsekvens att den senaste årsredovisningen är ”oren”.

Det heter från bolagets revisor vid Öhrlings PriceWaterHouseCoopers att denne vill fästa uppmärksamheten på:

”Förvaltningsberättelsen i årsredovisningen där det anges att företagets finansiering ej är säkerställd. Detta förhållande tyder på att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor kring företagets förmåga att fortsätta sin verksamhet”.

I årsredovisningen står det också tydligt att ekonomin vid årsskiftet var i gungning:

”Koncernen är i behov av ytterligare finansiering för att klara av den affärsplan som ligger och de investeringar som bolaget åtagit sig ” och att ”Den långsiktiga finansieringen ännu inte är säkerställd”.

Med tisdagens aviserade kapitaltillskott får situationen ses som normaliserad. Kapitalet räcker i vart fall ytterligare ett år.

Bolaget uppges ha 160 aktieägare. Vid sidan av Bengtssons Tidnings AB finns två andra storägare. En av de dessa två är isländska Novator, som kontrolleras av den isländske entreprenören Thor Björgólfsson, som bland annnat äger Nordens största läkemedelsföretag i generikabranschen, Actavis med en årlig försäljning på 16 miljarder kronor.

Den andre storägaren är läkemedelsföretaget Pharmacias förre vd Erik Danielsson, som nu lämnar över ordförandeklubban till Göran Persson. Om Persson väljs till ordförande i miljöbolaget vid stämman, som ska hållas i slutet av november, får han ta kommandot i en styrelse där en annan politiker, kristdemokraten Anders Wijkman, redan sitter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.