Gräddfil för rika techbolag

Rika teknikbolag köper förtur hos Migrationsverket när de behöver arbetstillstånd till nya programmerare. Fattigare bolag kan få vänta i över ett år. Det skriver nyhetssajten Breakit.

Breakit har granskat hur Migrationsverket hanterar arbetstillstånd för utvecklare utanför EU, som rekryterats av teknikbolag. Processerna beskrivs av dem som nyhetssajten talar med som krångliga och oförutsägbara. Men enligt granskningen kan bolag som har hög omsättning eller rejält med riskkapital köpa sig före i kön.

Från början var tanken att arbetsgivare som rekryterar över 25 personer per år skulle kunna få en särskild certifiering, där ansökningarna hanterades på endast några dagar. Istället har en konsultnisch växt fram, där jurister och rekryteringsfirmor säljer statusen som certifierad partner som en tjänst.

Teknikbolag som har råd vända sig till konsulterna och går därmed före i kön. För små bolag kan det ta över ett år för att få ett arbetstillstånd för en utvecklare och processen beskrivs som oförutsägbar.

Det kostar omkring 10 000 kronor per ansökan att vända sig till en certifierad partner, men det kan bli dyrare om ansökan behöver kompletteras.

– I praktiken går det ju att köpa sig före i kön. Det missgynnar verkligen små startups som inte har råd och man kan fråga sig om det är principiellt rätt, säger Carl-Johan Hamilton, vice vd på konsultföretaget Ants till Breakit.

Enligt Nina Johansson, processägare på Migrationsverket, kan möjligheten att köpa sig före i kön tas bort. Problemen med långa ansökningstider riskerar däremot att bestå, skriver Breakit.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience