Grekisk omröstning tynger på börsen

Det är fortsatt klart röda siffror som dominerar Stockholmsbörsen efter lunch på måndagen, liksom resterande börser runtom i Europa. Handeln präglas av söndagens folkomröstning på där grekerna sade nej till att acceptera de internationella långivarnas villkor.

SIX Generalindex var vid klockan
14.02 ned med 1,3 procent till 484 och OMXS30-index sjönk 1,4 procent till 1.532. Omsättningen var 6,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 8,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Den klara vinsten för nej-sidan i
Grekland dominerar nyhetsflödet under måndagen. Efter Yanis Varoufakis oväntade avgång presenterade den grekiska regeringen redan vid lunchtid en ny finansminister i form av Euclid Tsakalotos.

Under förmiddagen har ledarna för
de internationella långivarna, den så kallade trojkan, samtalat. Enligt talespersoner för EU-kommissionen har folkomröstningen vidgat klyftorna mellan Grekland och övriga euroområdets parter. Generellt har meddelats från de europeiska ledarna att förhandlingsdörren fortfarande står öppen men att Grekland uppmanas återkomma till förhandlingsbordet så snabbt som möjligt.

Enligt uppgift ska den ryske
presidenten Vladimir Putin sökt att tala med den grekiske premiärministern Alexis Tsipras, vilket ska äga rum senare under dagen.

28 av de 30 bolagen på
OMXS30-listan noterades i röda siffror, sämst av dessa gick råvarubolagen SSAB och Boliden med nedgångar på 2,8 procent vardera.

Bland börsens få maskrosor fanns
MTG, upp 3,6 procent. Mediekoncernens ryska intressebolag CTC Media fått ett bud på 75 procent av kapitalet värt 200 miljoner dollar, cirka 1.700 miljoner kronor. MTG äger knappt 40 procent av aktierna i CTC Media och det har sedan tidigare stått klart att man måste avyttra sitt innehav på grund av ny rysk medielagstiftning.

Vidare bland vinnarna i
storbolagslistan fanns typiskt defensiva Astra Zeneca och Elekta, upp 0,7 procent vardera.

Tyska Berenberg har höjt rekommendationen
på Astra Zeneca från behåll till köp.

På den svenska nyhetsfronten har
de första kvartalsrapporterna börjat rulla in, med fokus på fastighetsbolag.

Stockholmsfokuserade Fabege
redovisar ett förvaltningsresultat på 201 miljoner kronor i det andra kvartalet, motsvarande en ökning om cirka 20 procent och i linje med förväntningarna. Skåneinriktade Wihlborgs ökade samtidigt förvaltningsresultatet med 7,6 procent till 240 miljoner kronor. Diös ökade förvaltningsresultatet med 34 procent till 153 miljoner.

Fabege putsades upp 0,1 procent
medan Wihlborgs sjönk 0,4 procent. Diös steg 3,6 procent.

Även Industrivärden bekände färg
under morgonens rapportflöde och redovisade utdelningsintäkter från aktier om drygt två miljarder kronor i det andra kvartalet samt ett substansvärde på 175 kronor per aktie per den 30 juni, jämfört med 156 kronor per aktie vid samma tidpunkt i fjol. Av rapporten framgick också att man sålt hela innehavet i finska Kone för 1,2 miljarder kronor. Aktien handlades 1,2 procent lägre vid kursen 155,90 kronor.

First North-noterade
helikopterbolaget Cybaero rasade nära 20 procent. I fredags meddelade bolaget att man föreslår en fullt garanterad nyemission med företrädesrätt för nuvarande aktieägare om cirka 65 miljoner kronor.

Desto piggare var Anotos aktie som
steg 13 procent. I torsdags meddelade bolaget en order värd 12 miljoner plus återkommande intäkter i Italien. Aktien är upp 184 procent sedan årsskiftet.

Marknadsnoteringar klockan 14.07

Index                      

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

485    

-1,3    

+6,3

OMX Stockholm 30            

1532    

-1,4    

+4,6

SIX Return index             

906    

-1,3    

+9,7

SIX Sverige cykliskt 15      

445    

-1,4   

+11,6

SIX Sverige defensivt 15     

495    

-0,8   

+10,1

SIX Volatilitetsindex       

24,0    

-3,7   

+53,5

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets