Grekland varnar för EU-utträde

Greklands premiärminister Antonis Samaras varnar för att Grekland riskerar att behöva lämna euroområdet ifall det grekiska vänsteroppositionspartiet Syriza skulle vinna nyvalet den 25 januari.

Det framgick av ett tal på fredagen enligt Bloomberg News.

Enligt Samaras skulle Syriza orsaka en betalningsinställelse och sedan ett grekiskt utträde ur valutaunionen om de kommer till makten.

Nyligen utlystes nyval i Grekland sedan det grekiska parlamentet inte förmått komma överens om vem som ska bli Greklands nästa president. Under hösten har Syriza varit det parti med störst väljarstöd i grekiska opinionsundersökningar.

Syrizas partiordförande Alexis Tsipras sade under lördagen att Greklands statsskuld bör skrivas ned och att den ”orimliga och katastrofala” åtstramningspolitiken måste upphöra. Större delen av statsskulden bör skrivas av, enligt Tsipras.

”Det gjordes för Tyskland 1953 och det bör göras för Grekland 2015”, resonerar han.

Från EU-håll har man dock länge krävt att Grekland ska hålla fast vid tidigare åtaganden.

Den tyska tidningen Der Spiegel skrev nyligen med hänvisning till regeringskällor att den tyska regeringen med förbundskansler Angela Merkel i spetsen ser ett grekiskt utträde ur valutaunionen EMU som ett hanterbart scenario.

Tidigare har den tyska regeringen ansett att ett grekiskt EMU-utträde skulle innebära för stora risker. Nu ska den tyska regeringen dock göra en annan bedömning sedan läget i andra krisländer såsom Portugal och Irland har förbättrats, samtidigt som bättre stabiliseringsmekanismer har kommit på plats.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.