Vi upplever för tillfället problem med vår inloggningstjänst, allt material är för tillfället upplåst
Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Greklandsoro fortsätter prägla USA-börserna

2012-05-09 15:53

USA-börserna handlades nedåt på onsdagen efter fortsatt oro för situationen i Grekland samtidigt som oron för Spaniens finanssektor ökat.

Nedgångarna sänkte Dow Jones-indexet för sjätte dagen i rad, vilket är den längsta nedåtgående perioden sedan augusti.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 16.30 ned 1,4 procent till 12.759. Det bredare S&P 500 sjönk med 1,0 procent till 1.349,7. Nasdaq Composite backade med 1,5 procent till 2.901,3. Omsättningen uppgick till 180 miljoner aktier på New York Stock Exchange och till 460 miljoner aktier på Nasdaq.

De sektorer på det breda indexet som backat mest var finansaktier samt olja- och gassektorn, båda ned 1,8 procent. Samtliga sektorer gick ned.

"Allting är inte bra i Europa, det har det aldrig varit vilket är problemet. Det ser ut som om Grekland kommer att få lämna EU. Det kommer snarare att ske förr än senare. Om det inträffar kommer det att innebära en kritisk period. Marknaden kommer troligtvis vara på högspänn de närmsta veckorna", sade Bruce Bittles, chefsinvesterare vid Robert W. Baird i Milwaukee, till Bloomberg News.

"Inför fredagens annonsering om ny lagstiftning kring den spanska banksektorn rapporteras det på Reuters om ytterligare kring 35 miljarder euro i avsättningar för landets banker. Detta skulle vara utöver de 36 miljarder som beslutades i februari", skriver Nomura i ett marknadsbrev.

Spansk tioårig marknadsränta tickade återigen över 6 procent på onsdagen, för första gången under maj månad.

Marknaden följer vidare noga alla nya besked om de grekiska regeringsförhandlingarna. Det är den eurokritiske Alexis Tsipras, ledare för vänsterpartiet Syriza, som förhandlar med övriga partier i syfte att bilda en koalition.

Analytiker tror alltmer att Grekland kommer att tvingas till ett nyval inom kort. Givet det svaga väljarstödet för de tidigare regeringspartierna Pasok och Ny Demokrati anses det även vara möjligt att landet lämnar eurosamarbetet.

Banksektorn slogs hårt av dagens nedgångar. JP Morgan, Citigroup och Bank of America sjönk med 2,9, 3,1 respektive 1,0 procent.

I råvarusektorn backade aluminiumproducenten Alcoa med 1,6 procent och US Steel med 2,9 procent, samtidigt som priserna på metaller sjunkit.

Bland de företag som ledde nedgångarna på Dow Jones var General Electrics och flygplanstillverkaren Boeing ned med 2,4 respektive 2,5 procent.

Enda aktie på storbolagsindexet som steg var Walt Disney som slog analytikernas förväntningar då de efter tisdagens stängning rapporterade för andra kvartalet på det brutna räkenskapsåret 2012. Aktien steg 1,4 procent.

På räntemarknaden har räntan på amerikansk tioårig statsobligation tickat ned 3 punkter till 1,81 procent.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom