Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Greta Gris säljs för 40 miljarder - ägarbolaget rusar

2019-08-23 09:35
Foto: ©Nickelodeon Network/Courtesy Everett Collection/TT

Ägarbolaget bakom den omåttligt populära barnunderhållningsfiguren Peppa Pig, på svenska känd som Greta Gris, köps upp för nära 40 miljarder kronor av det amerikanska leksaksföretaget Hasbro.

Den uppköpta Peppa Pig-skaparen Entertainment Ones aktie rusade 31 procent i fredagsöppningen på Londonbörsen.

Entertainment Ones aktieägare erbjuds 5:60 pund per aktie i bolaget, 26 procent över stängningskursen på torsdagen. Aktien handlades således till kurser klart över budnivån.

Peppa Pig är en global underhållningskaraktär som blivit en tittarsuccé även i Kina, vilket beskrivs som ett av de bärande skälen bakom Hasbros intresse.

"Det här ger oss ett brohuvud in i Kina", sade vd Brian Goldner om förvärvet i ett analytikersamtal efter att affären tillkännagetts.

Samtidigt som Entertainment Ones aktie rusade så backade Hasbros aktie med omkring 4 procent i den sena amerikanska efterhandeln.

Affären mellan Hasbro och Entertainment One, som beskriver sig som en relativt liten studio med ett utbud av ett fåtal tv-serier för hela familjen, är den senaste i raden av stora uppköp inom barnunderhållning. 2016 avböjde Entertainment One ett bud från brittiska ITV värt 1 miljard pund, motsvarande omkring 13 miljarder kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom