Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Grön energi - vinnare

2011-03-18 09:36

Katastrofen i Japan har fått kärnkraftindex på fall men grön energi går spikrakt uppåt.

Nordex, Solarworld och ConergySol är exempel på företag som det gått spikrakt uppåt för i skuggan av katastrofen i Japan. Sol- och vindkraftstillverkare har gynnats i den förändrade synen på kärnkraft.

Samtidigt kan man se hur Tokyo Electric Power faller fritt och kärnkraftindex Solactive Global Nuclear Power ligger på minus 24 procent sedan början på veckan, skriver Svenska Dagbladets Näringsliv.

Även om hjältarna i Fukushima lyckas kyla ned reaktorerna så har olyckan gjort att anhängarna av kärnkraftsmotståndarna blivit fler.

I en analys skriver Deutsche Bank till bankernas kunder att det är helt oklart hur man i framtiden ska värdera en energi som hittills betraktats som säker, billig och klimatvänlig.

Börsen verkar redan ha gjort sin omprövning. Tokyo Electric Power Company som driver sex reaktorer i Fukushima har sedan slutet av förra veckan tappat hälften av sitt börsvärde. Det samma gäller Solactive Nuclear Power. Fallet har också varit djupt för Solactive Global Uranium som visar kurserna i 24 företag i uranbranschen.

Men vinnarna efter olyckan är sol- och vindkraftsbolag. Tyska Solarworld är ett exempel på det. Bolaget är en av världens ledande tillverkare av allt ifrån solceller till hela solkraftverk. Sedan i början av veckan har bolagets aktie gått upp 38 procent. Det skriver Svenska Dagbladets Näringsliv.

– Den hotande katastrofen i Japan sätter press på regeringarna runt om i världen att satsa mer och snabbare på alternativ energi, skriver Standard & Poor’s analytiker Ankit Jain.

På lite längre sikt tror Ankit Jain att sol- och vindkraft blir stora vinnare.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom