Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Grönt ljus för höjda Volvo-arvoden

2014-04-03 06:31
Styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg pratar med media vid Volvo AB:s årsstämma i Lisebergshallen i Göteborg i april 2013. Foto: Thomas Johansson / TT

AB Volvos stämma säger ja till att höja styrelsens arvoden. Det innebär att styrelseordförande Carl-Henric Svanbergs arvode höjs med 44 procent till 3,25 miljoner kronor - trots att Volvo missade flera av sina mål i fjol och att 4 400 tjänster ska bort inom koncernen.

Övriga ledamöter får 950 000 kronor för sina uppdrag i styrelsen, en ökning med 27 procent.

– Det förstår ju var och en att det sänder jättemärkliga signaler till andra aktieägare, de som jobbar på Volvo och även till ledningen som får svårt att förklara vad som hände på den här stämman, säger Carl Rosén, Aktiespararna, till TT.

Omkring 700 personer fanns på plats i Lisebergshallen stämman, men många valde att lämna när beslutet om arvodena klubbades.

Flera aktieägare, med Alecta i spetsen, föreslog i stället en höjning på fem procent - ett motförslag som fick stöd från Unionen.

Även Nordea röstade emot liksom Aktiespararna som ville se oförändrade arvoden.

Vd Olof Persson tycker inte att det rimmar illa att 4 400 tjänster kommer att försvinna, främst på tjänstemannasidan, i Volvos nya bolagstruktur samtidigt som styrelsens arvoden höjs kraftigt.

– Jag tror man måste separera de frågorna, det är inte en bolagsfråga, det är inte ens en styrelsefråga utan det är en ägarfråga. Det jag fokuserar på är att se till att driva den förändringsprocess vi har inlett och nu ska klara till 2015. Hela organisationen har ett väldigt fokus på det nu, säger han till TT.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom