Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

"Grovt insiderbrott i Scanmining"

2009-02-09 11:56

En tidigare styrelseledamot i det konkursdrabbade gruvföretaget Scanmining åtalas misstänkt för grovt insiderbrott. Han räddade 32 miljoner kronor undan konkursen, vilket bidrog till att hans ägarbolag under det senaste bokslutsåret gjorde en vinst på 26 miljoner kronor.

En 63-årig affärsman som satt i styrelsen för det konkursdrabbade Scanmining sålde under perioden 16 oktober 2006 till 4 januari 2007 1,8 miljoner aktier i gruvbolaget till ett sammanlagt värde av 32 miljoner kronor.

Det skulle han inte ha gjort.

Enligt vice kammarchefen Yngve Rydberg vid ekobrottsmyndigheten i Stockholm skedde försäljningen under förbjuden tid eftersom styrelseledamoten i sitt styrelseuppdrag fått information om att gruvbolaget gick sämre än vad bolaget berättat om offentligt.

"Han har under tid då handelsförbud gällt för honom gjort ekonomisk vinning med 4,6 miljoner kronor", skriver åklagaren i åtalet som i onsdags lämnades in till Stockholms tingsrätt.

- Det är ett av de större insiderbrotten, säger Yngve Rydberg till Affärsvärlden.

Scanmining vinstvarnade den 2 februari 2007 och efter den vinstvarningen stängde kursen på 14,90 kronor per aktie. Under månaderna fram till det datumet dumpade styrelseledamoten aktier för mellan 16,75 och 20,52 kronor per aktie, framgår det av kontoutdrag i åtalet.

Scanmining gick sedan i konkurs i slutet av 2007, den 11 december. Då blev alla aktier värdelösa.

Till vittnesbåset är näst intill hela ledningen i det numer avsomnade börsbolaget kallat. Bland andra ska förre styrelseordföranden Jan Pettersson samt platschefen för Blaikengruvan, Valter Karlsson, höras. De ska berätta om vilka ekonomifrågor som diskuterades i styrelsen.

Tidigare misstänktes också styrelseledamotens son för insiderbrott, men de misstankarna är numer avskrivna:

- Det var styrelseledamoten som lät göra de affärerna också, säger Yngve Rydberg.

Huvuddelen av affärerna gjorde styrelseledamoten genom det investmentbolag som han äger tillsammans med en släkting. Investmentbolagets färska årsredovisning för verksamhetsåret 2007/2008 berättar att bolaget gjorde en vinst under året på 26 miljoner kronor. Det är bolagets bästa resultat någonsin.

Affärsvärlden har sökt styrelseledamoten för att få en kommentar till åklagarens misstankar.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom