Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Grupptalan mot Oasmia

2019-07-30 10:25
Foto: Robert Daly / Caiaimages /IBL Bildbyrå

En grupptalan har lämnats in i USA riktad mot forskningsbolaget Oasmia Pharmaceutical och dess tidigare ledning gällande bolaget bristande informationsgivning.

Enligt stämningsansökan vill investerare av Oasmias depåbevis i USA få skadestånd utifrån vad som hänt under perioden 23 oktober 2015 till den 9 juli 2019.

Oasmia ska, enligt anklagelserna i stämningen, ha gett felaktig eller missledande information eller inte delgett att Oasmia gjort felaktiga transaktioner med Alceco International och Ardenia Investment som kontrollerats av den tidigare storägaren Julian Aleksov och hans före detta svärfar, den tidigare styrelseledamoten Bo Cederstrand.

Följderna av dessa transaktioner uppges ha varit att miljoner kronor inte bokförts i Oasmias redovisning. Vidare ska transaktioner kring Oasmias patent "utförts på ett tvivelaktigt sätt". Som ett resultat av detta ska uttalanden om Oasmias verksamhet och utsikter varit felaktiga eller missledande, enligt stämningen.

"Vi har tagit del av den informationen och våra jurister håller på och tittar på det närmare nu. Men det är för tidigt för att bedöma om det här är en risk eller bedöma sannolikheten för något slags utfall ännu så länge", säger Oasmias ir-chef Urban Ekelund till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Urban Ekelund är sådana här stämningar långa processer.

"Om det överhuvudtaget blir någonting som kommer det säkert dröja en stund", säger Urban Ekelund.

Den ovan nämnda stämningen har lämnats in av Rosen Law Firm som företräder investerarna. Även advokatfirmorna Howard G. Smith och Glancy Prongay & Murray uppges undersöka Oasmias förehavanden.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom