Gruvbolag dubblar vinsten

Gruvbolaget Rio Tintos nettovinst mer än dubblades för det första halvåret 2014.

Rio Tinto redovisar ett nettoresultat på 4,4 miljarder dollar (1,7) för det första halvåret 2014.

Det underliggande nettoresultatet uppgick till 5,1 miljarder dollar (4,2). Enligt en analytikerenkät sammanställd av Bloomberg News väntades ett underliggande nettoresultat om 4,5 miljarder dollar. Utfallet innebär också en ökning om 21 procent jämfört med motsvarande period 2013.

Vad gäller produktionsprognoser upprepar bolaget att järnmalmsproduktionen spås uppgå till cirka 295 miljoner ton för helåret 2014. Prognosen för kopparproduktionen kvarstår också, på cirka 585.000 ton. Aluminiumproduktionen spås uppgå till 3,4 miljoner ton.

Bolagets kapitalinvesteringar (capex) förväntas landa omkring 9 miljarder dollar i år, vilket är 2 miljarder lägre än den tidigare prognosen som lämnats. Kapitalinvesteringarna under 2013 uppgick till cirka 13 miljarder dollar.

I rapporten skriver bolaget att man uppnått sitt mål om att reducera driftskostnaderna med 3 miljarder ett halvår före plan. Detta uppges ha skett samtidigt som man ”producerar rekordvolymer och gör produktivitetsförbättringar i alla verksamheter”.

”Kostnadsprestationen är fenomenal”, sade London-baserade analytikern Rob Clifford på Deutsche bank till Bloomberg News.

Rio Tintos aktie är i skrivande stund upp 1,6 procent handlas till 3,445 pund på Londonbörsen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.