Gruvbolag lyfter med handelsoptimism

Gruvbolagen steg på bred front i torsdagens handel på de europeiska börserna. Underindexet "Basic Resources" låg i topp i det europeiska aktieindexet Stoxx Europe 600 och i Stockholm noterades Boliden högt upp i storbolagsindexet.
Gruvbolag lyfter med handelsoptimism - londonbörsen-700_binary_6836839.jpg

Uppgången fick stöd av en tilltagande optimism kring de handelssamtal mellan USA och Kina som inleds på torsdagen, vilket bidragit till ordentliga uppgångar för basmetallerna.

Vid lunchtid var LME:s koppartermin upp 1,1 procent, nickel 1,7 procent och zink hela 3,5 procent.

Boliden, som får drygt respektive knappt en tredjedel av sina intäkter från koppar och zink, låg tillsammans med ståltillverkaren SSAB högst upp i Stockholmsbörsens OMXS30-index med uppgångar kring 2 procent.

I London steg Rio Tinto och BHP drygt 1 procent, medan Anglo American, Glencore och Antofagasta alla steg mer än 2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.