Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Gruvbolag stiger till rekordnivå

2013-11-14 09:42

Gruvbolaget steg brant på Stockholmsbörsen i torsdagens inledande handel och bygger därmed på onsdagens uppgång. Under året hittills har aktien stigit drygt 155 procent.

Lucara, vars huvudsakliga tillgång är diamantgruvan Karowe i Botswana, redovisade efter börsens stängning i fredags ett starkt resultat för det tredje kvartalet och bekräftade att intäktsprognosen för året slagits. Av rapporten framgick också att bolaget numera är skuldfritt och sitter på en rejäl kassa.

Sedan dess har kanadensiska BMO och Paradigm höjt sina riktkurser för bolaget, samtidigt som vd William Lamb besökt Stockholm och presenterat verksamheten. Den bild han målar upp av bolaget är positiv.

"Vi har nu brutit en stor mängd malm och haft en stadig ström av stora stenar. Sannolikheten talar för att vi kommer att se mer av den varan när vi fortsätter att bryta i samma områden", sade han till Nyhetsbyrån Direkt och flaggade för en optimistisk prognos för 2014.

Lucara handlades vid 10.20-tiden till 10:25 kronor, en uppgång med knappt 8 procent för dagen, efter att tidigare nått rekordnivån 10:45 kronor. I kanadensisk handel stängde aktien på onsdagen till rekordkursen 1:54 kanadadollar.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom