Gruvjätte säljer för 48 miljarder

Glencore Xstrata meddelade tidigare i år att man avsåg sälja sitt koppargruvprojekt Las Bambas i Peru. Affären uppges nu ha trätt i kraft den 31 juli och den slutgiltiga prislappen landar på 7 miljarder dollar, motsvarande 48 miljarder kronor.

Som köpare står ett kinesiskt konsortium.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Tidigare i år rapporterade Wall Street Journal att gruvan skulle komma att säljas för omkring 5 miljarder dollar. Det priset har nu utökats och inkluderar, bland annat, kostnader för kapitalinvesteringar (capex) genomförda under perioden 1 januari till datumet för avslutad affär.

Glencore uppger att köpeskillingen skall gå direkt in i balansräkningen men att man letar efter möjligheter att återinvestera kapitalet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets