Guld över 1800 dollar, vinnare på stökig börs

2011-07-28 14:57 CMC Markets

Under turbulensen på börsen de senaste veckorna finns det en tydlig vinnare. Den som äger guld har fått se sitt innehav öka kraftigt i värde. På onsdagsmorgonen handlades metallen över 1 800 dollar per uns vilket är nytt prisrekord.

Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen nu falligt drygt 21 procent. Rörelserna de sista veckorna saknar motstycke sedan IT-bubblan sprack i början av 2000-talet. Intradagsrörelser på upp till sex procent sågs sedan hösten 2008 efter att Lehman Brothers hade gått omkull.

Den första frågan man bör ställa sig är vad fallet beror på. Den amerikanska centralbanken har sedan 2008 pumpat in makalösa 2,3 biljoner dollar i systemet vilket har försett marknaden med likviditet. När pengarna investerats i aktier och råvaror har priserna stigit kraftigt. I juli upphörde stödköpen och det sammanföll ganska bra med att börsen vände ner. En anledning tycks alltså vara att det saknas tillräckligt med likviditet i marknaden utan stödpaketen, och det får börserna på fall.

Den andra avgörande faktorn är den uppblossande oron för skuldsättningsproblematiken i USA och de stora ekonomierna i Europa. Dit hör bland annat Italien och nu senast också Frankrike, där rykten om ett sänkt kreditbetyg fick USA-börserna på fall under onsdagen.

Råden om vad man ska göra när börsen är skakig är många, men ett förhållandevis enkelt sätt att minska risken i sin portfölj är att ta en position som stiger när börsen faller. Förlorar du pengar på dina aktie- och fondinnehav tjänar du i så fall pengar på ditt andra innehav.

Om du har en portfölj eller en fond som ungefär följer börsen är det enklaste att sälja CFD:en Sweden30, som speglar de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. Faller index så ökar din position i värde och du tjänar pengar. På så sätt kan du minska exponeringen och de totala svängningen i din portfölj.

Du kan också investera i tillgångar som historiskt stigit i värde när börsen faller. Dit hör guld, som kontinuerligt noterat nya prisrekord sedan finanskrisens början. En CFD på guld följer det underliggande världsmarknadspriset och handlas online via CMC Markets.

Vill du veta mer om hur CFD-handel fungerar, registrera dig gärna för att se en av våra kostnadsfria introduktioner online. Möjlighet finns att ställa frågor via chatten och du får lära dig grunderna i handel med både aktier, index, råvaror och valuta.

Maria Malmqvist, analyschef CMC Markets

CMC Markets

Premiumnyheter

Aktuellt inom