Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Guldgossen<br></br> - Men vem tar alla pengarna?

2009-10-16 13:18

Superstjärnan Zlatan är den dyraste svensken genom tiderna. Men vem får de 470 miljoner Barcelona betalade för att få stjärnan? Affärsvärlden granskar fotbollspengarna, ett bluffspel som får börsen att framstå som Alfapet.

När fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic´ skjuter mot motståndarnas mål tjuter de hoppande fansen, culés, i nya klubben FC Barcelona. Svensken gjorde sig historisk när han lyckades göra mål i alla sina fem första matcher för "Barça" i La liga. Ingen annan nykomling i Barcelona hade klarat det förut, rekordet låg på tre matcher i rad.

Kanske ville megastjärnan göra skäl för pengarna. Dels påstås han ha en årslön på nästan 95 miljoner kronor, och, enligt Aftonbladet, en bonus på drygt 30 miljoner kronor. Bonusen är egentligen också lön men kallas bonus för att ingen i FC Barcelona får tjäna mer än lagets största stjärna Leo Messi. Zlatan Ibrahimovic´ får bonusen för att hans totala lön ska bli likvärdig med den han fick i sin förra klubb, italienska Inter, enligt tidningen.

Dels sägs "Barça" ha betalat Inter runt 470 miljoner kronor i övergångssumma plus ha låtit Inter få spelaren Samuel Eto'o. Därmed värderades Zlatan Ibrahimovic´ till minst 500 miljoner kronor.

Trots de stora summorna glömmer många att Zlatan Ibrahimovic´ inte bara är en av världens bästa fotbollsspelare, utan också en pengamaskin. Han kan vara på god väg att bli miljardär. Inte helt fel kanske för en person vars förnamn härstammar från sydslaviskans "zlato" som betyder guld.

- Zlatan kysste klubbmärket på Barcelonas tröja när han kom dit, vilket italienarna tyckte var en förolämpning mot Inter. Zlatan låtsades att han kom till Spanien av kärlek till klubben Barcelona, men i själva verket handlar det om pengar, säger Tommy Jacobson, som driver private equity-bolaget Varenne och är delägare i Djurgården.

Zlatan Ibrahimovic´ ingår i en industri som uppskattningsvis omsätter mer än 200 miljarder kronor per år i Europa. Bara i Sverige beräknar Svenska fotbollförbundet att sporten omsätter 3 miljarder kronor.

- Fotbollen är en mångmiljardindustri nu, säger Kjell Sahlström, ekonomidirektör på Svenska fotbollförbundet.

England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike har de största ligorna.

- En miljard människor kan vara intresserade av att se engelsk fotboll, det blir tv-rättigheter det, säger Kjell Sahlström.

Ja, branschens omsättning inkluderar tv-rättigheter, övergångssummor, biljettintäkter, sponsorpengar samt löner eller arvoden till spelare, tränare, vaktmästare, ledning, styrelse, agenter, jurister, kapitalförvaltare. Det hela är en svindyr jättecirkus där det även sägs förekomma en hel del skumraskaffärer och penningtvätt - även om sådant minskat på senare tid.

- Det är helt sjukt mycket pengar, till och med som kapitalist måste jag säga det, säger Tommy Jacobson, som själv tjänade stora pengar på att sälja Trevise Bank till Unibank 1997.

Andra håller med.

- Fotbollen är en av de sjukaste branscher som finns för att transparensen inte är tillräcklig, säger den före detta fotbollsdomaren Rune Larsson som numera jobbar i finansbranschen.

För Barcelona är Zlatan Ibrahimovic´ en dyrbar investering - och han sköts därefter.

Zlatan Ibrahimovic´ fyllde 28 år förra lördagen, är sambo med Helena Seger och har två söner, Maximilian, född 2006, och Vincent, född 2008. Trots alla dessa tecken på att han är vuxen, och trots att han endast "jobbar", det vill säga tränar, några timmar per dag är han inte fri att göra vad han vill på fritiden.

Fotbollsstjärnor passas som bebisar. I kontrakten brukar det bland annat stå att de inte får köra motorcykel och inte dricka alkohol ett par dagar före en viktig match, ja ibland hela säsongen.

Naturligtvis lät Barcelona läkarundersöka varan, det vill säga Zlatan Ibrahimovic´, före köpet. I "Barça" sägs spelarna vara tvungna att sova på hotell även då det är hemmamatch - för att få sova ordentligt utan att bli störda av fru, barn, älskarinnor. Inget sex eller party före match.

Den som ska se till att superstjärnorna kan koncentra sig på att spela fotboll och inget annat är agenten.***

Agenten

Den kraftige Mino Raiola når knappt upp till Zlatan Ibrahimovic´s axel, ändå är han agenten som styr "den långes" liv.

- Mina spelare är inte mina produkter, utan de blir mina vänner och en del av min familj, säger Mino Raiola, som är född i Italien, uppvuxen i Nederländerna och bor i Monte Carlo.

Han har jobbat som agent i 23 år, ända sedan han var 20.

- Agenterna är spindeln i hela nätet, säger Tommy Jacobson.

Hela Zlatan Ibrahimovic´ liv har folk hållit honom i handen. Många agenter gör allt för sin stjärna, betalar räkningar, köper hus, skickar kvarglömda fotbollsskor, bokar läkartider, håller spelaren på gott humör. Det är som att ha en mamma och pappa som pysslar om en hela tiden.

Redan från tidig ungdom har lovande fotbollskillar en agent, eller annan beskyddare.

- När Zlatan spelade i Malmö så var sportchefen Hasse Borg lite pappa för honom och tog hand om honom. Zlatan tyckte att det var så bra för han behövde inte betala någon agent, men Malmö fick pengarna i stället. När Zlatan gick till holländska Ajax fick Malmö 85 miljoner kronor och Zlatan ganska låg lön. Han har senare sagt att han känt sig lurad, säger Tommy Jacobson.

Martin Klette, jurist på Wagnsson Sport och agent för flera fotbollsspelare, är inne på samma spår.

- Det är ganska lätt att lura fotbollsspelare. Vissa agenter säger "du behöver inte betala mig, det gör klubben", säger han.

Men potten som är avdelad till spelaren blir lika stor antingen agenten får betalt av klubben eller av spelaren och om spelaren betalar vet agenten vem uppdragsgivaren är.

Agenterna sägs vanligen ta 5-10 procent av spelarens lön eller en procentsats av övergångssumman.

- Agenten har en väldig makt och det är mycket skumma grejor med löner och pengar som går till konton i andra länder, säger en person med inblick.

- Om en svensk klubb värvar en spelare från Afrika och det står i avtalet att den afrikanska klubben ska ha 30 procent av övergångsumman om spelaren säljs vidare och pengarna ska utbetalas till agentens hemliga konto i Schweiz, så vet man inte om pengarna går till klubben eller om någon annan är med och delar, fortsätter han.

Ja, många är de fotbollsspelare som sägs ha blivit blåsta på pengar av sin agent. Flera som Affärsvärlden talat med pekar dock på att det blivit mindre fiffel och penningtvätt i branschen sedan agenterna blev tvungna att ha licens.

- Fifa håller på att ta bort det där med licenser nu och jag hoppas att de lyckas. Enligt reglerna måste spelaren behålla sin agent i minst två år och det gör spelarna till slavar, säger Mino Raiola.

Mino Raiola kom in i Zlatan Ibrahimovic´s liv då stjärnan klev ut i världen genom att lämna Malmö för holländska Ajax för åtta år sedan. Då bytte han sin svenska agent Anders Carlsson mot italienaren.

Valet av agent fick många att höja på ögonbrynen eftersom Mino Raiola har ett skamfilat rykte, bland annat för sina metoder vid klubbyten.

När den svenske megastjärnan vill vidare brukar det bli bråk i den klubb han är i. Han gör sig helt enkelt omöjlig för att klubben ska sälja honom.

Zlatan Ibrahimovic´s eftermäle blir därmed inte lysande.

- Det struntar Zlatan fullkomligt i, säger Tommy Jacobson.

Men Mino Raiola förnekar att det har varit bråk.

- Det har inte varit bråk i någon klubb, det är bara pressen som gillar att skriva det. Men om bråk skulle behövas så kommer vi att bråka, säger han.

- Zlatan är envis, har en stark karaktär och är en fantastisk fotbollsspelare. Han skulle inte kunna vara på den här nivån om han vore en vekling, säger han.

Det är svårt att se hur byten innan kontraktstiden går ut annars skulle gå till. Om Zlatan Ibrahimovic´ skulle vilja lämna Barcelona innan det femåriga kontraktet löpt ut skulle han, enligt medieuppgifter, få betala 2,6 miljarder kronor.

Mino Raiola lyckades få loss Zlatan Ibrahimovic´ från Inter i somras. Redan i våras var han ute i pressen och talade om att det endast var storklubbarna Manchester United, Barcelona, Real Madrid och Chelsea som hade råd att köpa svensken. På så sätt kunde han prata upp värdet på sin klient. Spelet runt guldkalven får Stockholmsbörsen att te sig futtig.

- Zlatan har en skrupelfri agent som är en mästare på att läcka saker vid rätt tillfälle, säger Tommy Jacobson.

Mino Raiola har en annan uppfattning.

- Om jag kunde öka hans värde genom att prata skulle jag prata mera, jag skulle aldrig sluta prata. Men proffs som Barcelona vet vad det verkliga värdet är i alla fall, säger han.

Man måste ta allt skitsnack om Mino Raiola med en stor nypa salt - agenter talar konstant illa om varandra. Och Zlatan Ibrahimovic´ torde vara nöjd, eftersom han hållit fast vid sin agent.

- Mino har, ur Zlatans perspektiv, lyckats ganska bra. Zlatan har fått mycket pengar och kommit till de bästa klubbarna, säger Tommy Jacobson.

Mino Raiola har inte precis blivit lottlös själv.

- Jag har tillräckligt med pengar. Pengar spelar ingen roll längre. Jag började inte med det här för pengarna, det är en mission, en passion, säger han.

Självklart skulle inte Zlatan Ibrahimovic´ kunna spela fotboll på den här nivån om han inte tyckte att det var fantastiskt roligt. Faktum är dock att spelandet har gett Zlatan Ibrahimovic´ en stor förmögenhet - och att många gärna vill ta hand om den åt honom.

***

Förvaltaren

I Genève i Schweiz sitter Jan-Eric "Biffen" Nilsson. Smeknamnet fick han för sina stora lårmuskler när han spelade fotboll för IFK Göteborg i sin ungdom.

Jan-Eric Nilsson har under tolv års tid byggt upp Sportsmen Concept åt den svenska storbanken SEB. För närvarande är avdelningen baserad i Gènéve.

- Jag kom med idén att utveckla den i banken. I och med att jag själv spelat fotboll så hade jag ett nätverk i fotboll och en del andra idrotter samtidigt som jag hade jobbat länge på banken, säger han och betonar att även kvinnor ryms i begreppet "Sportsmen".

Hans idé var inte så vanlig 1997, men blev snabbt populär.

- I början av 2000-talet skulle alla ha private banking för sportstjärnor, men efter it-kraschen la många ner, säger han.

Även om "Biffen" är mest känd i fotbollsvärlden förvaltar han även pengar åt andra stjärnor.

- Vi har 15-20 sporter representerade. Vi kommer in i bilden när idrottsmännen och idrottskvinnorna går ut internationellt. Vi har runt 100 kunder.

När det gäller idrottstjärnors höga löner är tanken att de ska kunna leva på sina pengar resten av sitt liv.

- Kapitalet ska trygga även kommande generationer, säger Jan-Eric Nilsson.

Det lär Zlatan Ibrahimovic´ inte ha några problem med. Han skulle faktiskt kunna vara miljardär - beroende på hur han lyckats i sina placeringar.

En del talar för att Jan-Eric Nilsson är Zlatan Ibrahimovic´s förvaltare, om nu inte Zlatan har valt en investmentbank i London, typ Goldman Sachs. Megastjärnan behöver en hyfsat stor bank, vilket skulle kunna passa in på SEB i Schweiz, och "Biffen" har bra rykte i fotbollsvärlden samtidigt som han är svensk och pratar svenska.

På frågan om vem som förvaltar Zlatan Ibrahimovic´ pengar svarar Jan-Eric Nilsson:

- Inga kommentarer.

Hur som helst torde Zlatan Ibrahimovic´ ha anlitat en professionell förvaltare och inte låtit sin agent sköta placeringarna. Förr kunde det hända att fotbollsspelarna överlät allt i agentens händer, även kapitalförvaltning, något som inte alltid har visat sig vara så lämpligt.

Till skillnad från golf och tennis är fotbollsbranschen väldigt fragmenterad, vilket innebär stora möjligheter för individer att tjäna pengar. Inom golf och tenns är det däremot svårt att konkurrera med stora bolag som IMG, ett företag som kallats bläckfisken för att det tar ett så stort grepp om kunderna.

- Det är ganska stor skillnad mellan fotboll och tennis. I fotboll finns ingen agentur som har den makten som IMG har i tennis, säger Zlatan Ibrahimovic´s förre agent Anders Carlsson.

Många är de kapitalförvaltare som ser sig kallade att ta hand om pengar åt människor som ofta nätt och jämnt har en gymnasieutbildning och ytterst sällan en universitetsutbildning. Därtill brukar spelarna vara ovana vid stora summor pengar och kan uppleva finansmarknaden som något främmande och läskigt. En sådan okunskap lockar.

Liksom för alla andra - jurister, advokater, mäklare - som vill komma åt fotbollsstjärnornas pengar är agenten oftast nyckeln. De som inte känner spelaren själv, eller har ett stort nätverk i branschen, måste gå via agenten. Om agenten skär emellan i valet av förvaltare kan spelaren inte veta.

Men det är inte bara agenter och förvaltare som tjänar pengar på spelarna. Dansen kring guldbebisen står även Zlatan Ibrahimovic´s före detta klubbar för.***

Pengarna

Det nästan ofattbara beloppet 500 miljoner kronor, 500 000 000, en halv miljard för en enda fotbollsspelare ska många vara med och dela på, även om mycket inte sägs vara i reda pengar.

- Det är mycket reverser i den här världen, säger en advokat som kan branschen.

Eftersom kontraktet är hemligt är det oklart hur mycket av övergångssumman som går till Zlatan Ibrahimovic´ själv. Ponera att svensken endast skulle få 5 procent, bara det är 25 miljoner. Min0 Raiola tros också ha kapat åt sig en bit.

Dessutom får klubbarna där Zlatan spelade mellan tolv och 23 års ålder dela på 5 procent av övergångssumman varje gång han byter till en klubb i ett annat land, så kallat solidaritetsbidrag.

Räknat på ett värde på 500 miljoner kronor för den kaxige svensken ska FBK Balkan, där han spelade mellan tolv och 13 års ålder, få 1,25 miljoner kronor, Malmö FF, som han tillhörde mellan 13 och 20 års ålder, 15 miljoner, Ajax där han var med mellan 20 och 23 års ålder, 7,5 miljoner, och Juventus, där han spelade när han var 23, 1,25 miljoner, enligt Fotbollskanalen.

Om man lägger ihop alla Zlatan Ibrahimovic´s övergångar kommer FBK Balkan att få runt 1,55 miljoner kronor (klubben säger sig endast ha fått pengar en gång tidigare, runt 300 000 då Zlatan Ibrahimovic´ bytte Ajax mot Juventus) och Malmö FF 115 miljoner kronor. Det är sådana här affärer som klubbar drömmer om när de skuldsätter sig.

- Många föreningar lever på lånade pengar. De hoppas på stora tv-rättigheter eller spelarförsäljningar. Under tiden har de en rik styrelsegubbe eller medlem som lånar ut pengar till dem. De har ofta likviditetsbrist, säger Rune Larsson.

Men någon sådan brist torde Sveriges klarast lysande fotbollsstjärna aldrig någonsin behöva uppleva. När Zlatan Ibrahimovic´ och Helena Seger kommer tillbaka till Sverige kan de bo ståndsmässigt i sin patriciervilla i Malmö, som de köpt för 30 miljoner. Ett hus som hamnade i medierna då firman som helrenoverat det gick omkull sedan Zlatan Ibrahimovic´ vägrat att betala.

På helgerna kan de åka till den lilla lyan på Femte avenyn i New York som de, enligt di.se, köpt för 16 miljoner kronor.

FOTNOT: Alla uppgifter om löner och transfersummor är osäkra eftersom kontrakten är hemliga. Affärsvärlden har försökt nå Zlatan Ibrahimovic´.

Zlatans resa

1988-1993: FBK Balkan i Rosengård i Malmö, (under den tiden spelade han även i Malmö BI och BK Flagg).

1994-2001: Malmö FF.

2001-2004: Den holländska klubben Ajax köpte honom för 85 miljoner kronor, då den dyraste spelaren klubben köpt.

2004-2006: Italienska Juventus betalade 200 miljoner kronor (räknat på nuvarande växelkurs) för svensken.

2006-2009: Den konkurrerande italienska klubben Inter tog över Zlatan för 260 miljoner kronor.

27 juli 2009: Spanska Barcelona slog till med att ge Inter 470 miljoner kronor plus en annan fotbollsspelare.

Källa: Medieuppgifter, Wikipedia.

Transfersummorna

Pengar till klubbarna när Zlatan bytte från Inter till Barcelona*:

FBK Balkan: 1,25 miljoner kronor.

Malmö FF: 15 miljoner kronor.

Ajax: 7,5 miljoner kronor.

Juventus: 1,25 miljoner kronor.Totala Zlatanpengar till svenska klubbar hittills, inklusive beräknande pengar från Barcelona:

FBK Balkan: 1,55 miljoner kronor.

Malmö FF: Cirka 115 miljoner kronor.*Lågt räknat med ett värde på Zlatan på 500 miljoner kronor.

Källa: Fotbollskanalen, FBK balkan och Malmö FF

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom