Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Gult kort för Italien

2017-11-14 16:58

Italien bryter mot EU:s budgetregler och är på väg att få en tillrättavisning den 22 november för den italienska budgeten för 2018.

Det antydde EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen vid en presskonferens på tisdagen.

"Alla kan se siffrorna i vår ekonomiska prognos. Situationen i Italien blir inte bättre. Jag vill inte föregripa nästa veckas beslut av kommissionen, men vi måste vara ärliga", sade han.

Kommissionens prognos publicerades den 9 november.

Jyrki Katainen sade att siffrorna han avsåg var den strukturella budgetbalansen. Enligt prognosen minskar Italiens strukturella budgetunderskott bara marginellt från 2,1 procent av BNP i år till 2,0 procent nästa år och stiger sedan till 2,4 procent 2019.

Den 27 oktober skickade kommissionen ett varningsbrev till Italiens regering och påpekade att det uppsatta målet för Italiens strukturella förbättring 2018 är 0,6 procentenheter. Men förbättringen i den italienska budgeten 2018 bara är 0,2 procentenheter.

"Alla italienarna har rätt att veta hur situationen ser ut. Folk kanske inte tycker om vad de får höra. Men det är en fråga om välfärdssamhället i framtiden", sade Jyrki Katainen.

Kommissionen anser att det är särskilt viktigt för Italien att minska det strukturella underskottet med tanke på landets höga statsskuld, som ligger på 132,1 procent av BNP i år, enligt prognosen.

Den 27 oktober skickade kommissionen också varningsbrev till Frankrike, Spanien, Portugal och Belgien för att länderna inte når sina strukturella underskottsmål.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom