Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

H&M fortsätter klättra

2018-09-17 13:08
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stockholmsbörsen hade klättrat ytterligare lite vid lunchtid på måndagen med indexstöd från kursrusning i klädbolaget H&M.

Handelsoron har annars blossat upp igen i spåren av uppgifter om att USA-presidenten Donald Trump är redo att gå vidare med tullarna mot Kina för ytterligare 200 miljarder dollar, trots att i förra veckan ha initierat nya handelssamtal med Kina. Flera andra Europabörser målades mer i rött på måndagen men med en ganska svajig indexutveckling.

Strax före klockan 12 låg Stockholmsbörsens OMXS30-index på plus 0,4 procent och aktier för 4,9 miljarder kronor hade bytt ägare. På kontinenten var franska CAC och tyska DAX ned 0,3-0,4 procent och regionala Euro Stoxx 50 med 0,2 procent.

H&M toppade storbolagsindex i Stockholm och även omsättningslistan, aktien var upp 12,8 procent. Klädbolagets försäljningssiffror för juni-augusti var bättre än analytikerna hade räknat med. Bränsle kom också från att brittisk media skriver att H&M:s huvudägare Stefan Persson har hört sig för på Londons finansmarknad om skuldfinansiering i syfte att köpa ytterligare aktier i bolaget och till och med köpa ut klädbolaget från börsen.

På plus inom storbolagsindex fanns också en del andra bolag, men med klart mer bleka kursuppgångar. Autoliv steg 0,7 procent, SCA med 0,5 procent och Boliden med 0,4 procent. Sämst bland OMXS30-bolagen gick ABB och Astra Zeneca, ned med 1,2-1,3 procent.

Billerud Korsnäs sjönk 2,7 procent. Inför måndagens webbsända kapitalmarknadsevenemang meddelade förpackningsbolaget bland annat att prognosen för investeringen i den nya kartongmaskinen KM17 på Gruvön åter höjs.

Avtryck från en rad rekommendationsändringar höll i sig vid lunchtid. Concentric (+10,2%) och Scandi Standard (+5,4%) låg båda högt på vinnarlistan efter höjda rekommendationer till köp från Kepler Cheuvreux respektive Carnegie.

Fastighetsbolaget Hemfosa fick köpråd av DI i måndagens tidning och aktien avancerade över 4 procent. DI pekar på att avknoppningar brukar skapa värde och att Hemfosas kommande utdelning av Nyfosa blir inget undantag.

Sobi steg nära 3,6 procent. DNB har inlett bevakning med köpråd.

Orexo-aktien, som klättrade i förra veckan efter en vunnen patentstrid, sjönk i stället 8 procent till 65:50 kronor. Carnegie upprepar sälj för Orexo men höjer riktkursen till 46 kronor (28). Banken bedömer att bolagets vinster når en topp under 2019 för att därefter falla avsevärt under 2020 när royalties för Abstral kommer att upphöra och att Orexo saknar framtida projekt, finansiella resurser och tid för att parera vinsttappet.

Av Börsveckans köpråd på måndagen steg Veteranpoolen och Poolia mest, med 4,3 procent respektive 1,7 procent,

Invuo Technologies, som tidigare hette Seamless, tappade ytterligare nästan 16 procent efter att ha rasat 18,5 procent i fredags när bolaget meddelade att det finansiella läget är kritiskt.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom