H&M i täten på stark tisdagsbörs

2016-01-19 13:32 Affärsvärlden SIX
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Kurserna på Stockholmsbörsen har fortsatt klättra högre under tisdagshandeln och under eftermiddagen noteras starka uppgångar, i linje med de ledande Europabörserna. Trots svagare Kina-statistik än väntat var investerarna riskvilliga, vilket syntes även på olje- och basmetallpriserna.

SIX Generalindex var klockan 13.43 upp 2,2 procent till 446 medan OMXS30-index ökade 2,4 procent till 1.338. Omsättningen var 9,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Fingerprint var återigen Stockholmsbörsens mest omsatta bolag och noterade en rejäl uppgång på 15,3 procent, efter att ha tappat över en fjärdedel av sitt värde i år. Bilder på en kommande smartphone från den kinesiska telekomleverantören Huawei, under namnet P9, har läckt ut, och enligt medierapporter bedöms Fingerprint Cards vara leverantör av fingerverifiering.

H&M låg också uppe i toppen med en uppgång på 4,9 procent med stöd av Nordea som höjt rekommendationen till köp från sälj. H&M:s uppgång gav 0,6 procentenheters stöd till OMXS30-indexet.

Starka kort fanns även bland cykliska bolag som Boliden, upp 3,6 procent, SKF som steg 3,2 procent och SSAB upp 3,2 procent. ABB avancerade 2,9 procent efter rapporter i Dagens industri om att huvudägare har klara förväntningar om att den utlysta översynen av Power Grids ska bli klar redan på sensommaren och mynna ut i ett beslut att sälja hela kraftverksamheten.

Uppgångarna var breda men det fanns förlorare som MTG, ned 1,0 procent efter Goldman Sachs nedgraderat rekommendationen till sälj från köp.

I nyhetsflödet noteras att Dustin förbättrade resultatet i det första kvartalet i bolagets brutna delår. Resultatet efter finansnetto steg till 93 miljoner från 38 miljoner. Bruttomarginalen ökade till 14,8 från 14,2 procent. Marknaden såg dock inte ut att nöja sig med det då aktien tappade 2,3 procent.

Hexatronics rörelseresultat steg till 17 miljoner från 12 miljoner under senaste rapportkvartalet, aktien ökade 6,8 procent.

Kinesisk statistik har varit i blickfånget på tisdagen. Landets BNP-tillväxt under fjärde kvartalet var något svagare än väntat och för helåret landade tillväxten på 6,9 procent. Den kinesiska regeringens mål var en ökning i tillväxten med 7 procent. För 2016 har regeringen ännu inte klubbat något officiellt tillväxtmål, men premiärminister Li Keqiang har indikerat en tillväxt på minst 6,5 procent per år under de kommande fem åren.

Enligt Danske Bank var statistiken "något svagare än väntat men inget som pekar på en hårdlandning. Datan överlag målar en bild av stabilisering. Emellertid finns det inga tecken på återhämtning i Q4", resonerade Danske Bank som förväntar sig en räntesänkning från centralbanken.

Handelsbanken tror dock inte att dagens siffror kommer att lugna globala investerare som oroar sig för att Kinas ekonomi ska bromsa på ett mer dramatiskt sätt.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom