H&M tappar tillväxt

(Uppdaterad) Klädjätten H&M missar prognosen. Det framgår av bolagets kvartalsrapport som presenterades på torsdagsmorgonen.

Klädjätten H&M, börsens största företag mätt som börsvärde, missade analytikernas förväntningar. Bolagets resultat före skatter under det första kvartalet i räkenskapsåret, december-februari, uppgick till 3554 miljoner kronor, att jämföra med förväntningarna från SME Direkt som låg på 4106 miljoner kronor. Det betyder att H&M bommade prognosen med 13 procent.

Jämfört med motsvarande kvartal förra räkenskapsåret är resultatet också en försämring. Då gjorde H&M ett resultat före skatter på 4 057 miljoner kronor. Nedgången var därmed 12 procent.

Bolagets bruttomarginal var också lägre än väntat. Den landade på 56,6 procent, två procentenheter sämre än väntat.

Klädjätten H&M:s bruttovinstmarginal väntades enligt SME Direkt ha sjunkit med 1,1 procentenheter till 58,5 procent i det första kvartalet. Bakom det prognostiserade tappet låg främst förväntningar om större reavolymer.

Försäljningen under kvartalet steg med modesta 1 procent, vilket också var lägre än väntat.

H&M:s första kvartal omfattar december, januari och februari och här har bolaget redan offentliggjort försäljningsutvecklingen för det två första månaderna. I jämförbart butiksbestånd blev facit -7 respektive -1 procent och förväntningarna på februari var en ytterligare försvagning. Enligt SME Direkt räknade analytikerna med en nedgång på 7,9 procent för den sista månaden i perioden. Den totala försäljningen spåddes samtidigt ha stigit med 2,3 procent.

Resultatet i rapporten på torsdagen resulterade i att Hennes & Mauritz försäljning i jämförbara butiker minskade med 8 procent i februari.

Den totala försäljningen steg med 1 procent i februari, jämfört med samma månad 2008 då försäljningen ökade med 24 procent.

Med hänvisning till att fjolåret var skottår har H&M inför rapporten uppgett att den negativa kalendereffekten bedömdes bli 4-5 procentenheter i februari.

Även inför senaste H&M- rapporten trodde marknaden på en viss nedgång i bruttomarginalen. Den gången slog H&M konsensus och bolagets förklaring till utfallet var lägre prisnedsättningar och en positiv dollareffekt.

I en kommetar till kvartalsrapporten skriver H&M-ledningen på torsdagen att kronförsvagningen i förhållande till de valuta som H&M köper in varor för, euro och dollar, har påverkat bruttomarginalen negativt med cirka 2 procentenheter.

”Förstärkningen av inköpsvalutorna, främst dollarns snabba förstärkning har påverkat bruttomarginalen negativt med cirka 2 procentenheter. Denna negativa effekt härrör sig till största delen från de 10 procent av varuinköpen som inte valutasäkras. Utan dessa båda valutaeffekter skulle bruttomarginalen ha uppgått till 60,8 procent”, skriver ledningen.

Bolaget märker nu av den rådande lågkonjunkturem:

”Omsättningen /…/påverkades av en fortsatt återhållsam konsumtion till följd av den rådande lågkonjunkturen. Distanshandeln har fortsatt att utvecklas positivt”,heter det från H&M.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets