Hackare kan ha tjänat på SEC-attacken

Den amerikanska myndigheten Securities and Exchange Commission, SEC, utövar tillsyn över värdepappershandeln. På torsdagen skrev myndigheten i ett pressmeddelande att man blivit hackad.

Det var redan 2016 som en del av SEC:s filsystem, Edgar, hackades. Men det var inte förrän i förra månaden som myndigheten konstaterade att gärningsmännen hade kunnat utnyttja otillbörlig information från myndighetens system för att handla olagligt på börsen.

Edgar tillhandahåller miljoner filer som innehåller alltifrån företags kvartalsrapporter till beslut om företagsförvärv och sammanslagningar. Att infiltrera SEC:s system innebär att man kan se offentliggöranden innan de är publicerade, vilket i sig är en virtuell skattekista för en börsintresserad hackare.

SEC:s ordförande Jay Clayton skrev i pressmeddelandet att myndighetens granskning av överträdelserna är i gång och att man ”koordinerar rätt myndigheter”.

SEC:s offentliggörande av hackerattacken kom bara två veckor efter det att företaget Equifax meddelade att de hade utsatts för stöld av persondata från 143 miljoner amerikaner.

– Datamanipuleringen visar att det inte är så lätt att skydda sig mot hackare som regeringen ofta säger att det är, säger Bradley Bondi, före detta jurist på SEC.

Det olaga intrånget i SEC:s databas kommer sannerligen ifrågasätta huruvida den amerikanska regeringen ska kunna skydda persondata bättre. Men Bradley Bondi menar att hackarna just nu ligger före myndigheterna.

– Alla är alltid sårbara, säger han.

Förra veckan kommenterade Jay hackerattacken på Equifax med att ”SEC jobbar på att öka den allmänna medvetenheten beträffande cybersäkerhet”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco