Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Häftiga installationer väntar”

2013-11-29 15:19

First North-bolaget Cassandra Oil tillhör dagens förlorare på börsen. Bolaget byter inriktning. Från Turkiet till Irak.

Västeråsbolaget Cassandra Oil, ett förhoppningsbolag som marknaden värderar till över 1,3 miljarder kronor, faller fem kronor, eller knappt 10 procent till nivåer kring 50 kronor på fredagen efter det att bolaget presenterat tredje kvartalsrapporten för året.

Enligt rapporten har bolaget gjort en omorganisation så att Irak-marknaden nu prioriteras högre än tidigare. Det heter i rapporten att Cassandra Oil träffat ett avtal med sin turkiska partner ”som innebär att Cassandra Oil ges flexibilitet att senarelägga leveransen” av en maskin för oljetillverkning. Därmed ges bolaget ”möjlighet att prioritera leveranser till Irak.”

Bolaget tillverkar maskiner för att göra olja av gamla gummidäck och av oljespill.

Enligt vd Per Olsson finns avtalat att installera fem sådana maskiner i Irak nästa år, men på sikt ser han större volymer än så framför sig:

- Det är häftiga installationer som väntar, säger Per Olsson.

Hur många maskiner handlar det om?
- Det är inget jag kan berätta, men det finns stora behov i Irak, säger Per Olsson.

De maskiner som bolaget placerar i anslutning till sjöar med decennier av oljespill i Irak kan tillverka ungefär ett (1) ton olja av god kvalitet per timme.

Enligt rapporten är intäkterna i bolaget noll kronor hittills under året. Likviditeten var vid utgången av tredje kvartalet måttliga tre miljoner kronor samtidigt som bolaget förbrukar kapital i en hastighet av sex miljoner kronor per kvartal.

Behöver ni mer kapital?
- Hade du frågat för några veckor sedan hade jag varit mer orolig. Nu känner jag mig ganska lugn.

Bolaget har bland annat fått ett lånelöfte från bolagets grundare, Anders Olsson (bror till vd Per Olsson) om tio miljoner kronor.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom