Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hagströmer: Vi har varit börsens mörkermän rätt länge

2019-08-21 18:00
Sven Hagströmer. Foto: Patrik C Österberg/TT

Efter Lindabs omvända vinstvarning i våras sålde Creades av halva innehavet. Varför gjorde ni det?

– Det är ett steg i att renodla vår portfölj och stärka fokuset på teknik- och e-handelsbolag. Lindab var ett arv från Öresund, och vi tyckte att en stor del av vårt mission var avklarad. Det är ett innehav vi har haft i många år och det tog väldigt lång tid innan det började hända något. När det väl blev ett genombrott häromåret, med först en ny styrelseordförande och sedan en ny vd, blev det ju en himmelsvid skillnad. Det har varit en väldigt frustrerande resa, men nu ser man ju hur mycket människorna betyder i ett bolag.

Ni har en kassa på nära en miljard. Vad ser ni för investeringsmöjligheter på börsen just nu?

– Det är så enormt mycket som går i fel riktning i världen. Vi har en skolgårdsmobbare som är president i USA, som bara startar en mängd saker som han aldrig avslutar. Sedan har vi ju centralbankerna och 14 biljoner dollar i obligationer med negativ ränta. Det är en helt ny värld. Vad händer om det går ned, ska man få 5 procent betalt för att man lånar? Vi på Creades har varit börsens mörkermän rätt länge, så nu sitter vi med drygt en miljard i kassan, motsvarande en likviditet på 20–25 procent.

Varför ska aktiesparare investera i investmentbolag med en så pass dyster syn på börsen?

– Det är inte så att jag är pessimist, snarare realist. Med tanke på de negativa räntorna är inte börsen speciellt dyr om vi tittar på till exempel p/e-tal, men frågan är ju hur uthålliga vinsterna är. Jag skulle aldrig lita på någon som var fullinvesterad. I Creades är vi noga med att vi aldrig ska vara belånade och vi ska använda en flexibel likviditet. Nu är vi det högst värderade investmentbolaget på börsen, och det är ju ett kvitto på att marknaden uppskattar vår strategi. Sen gäller det att leva upp till den premie som marknaden har satt på oss.

Vad ska ni göra med likviden från försäljningen av Acne Studios (372 miljoner kronor, reds. anm.)?

– Det vore roligt att kunna öka den onoterade delen av portföljen om vi hittar något riktigt bra. Vi tittar främst på bolag inom teknik och e-handel, som förhoppningsvis inte dör om Amazon klampar in i Sverige. Vi har ett bolag som heter Inet, som jag älskar. Det finns en underbar företagaranda och en väldig kundvänlighet i bolaget (Inet) samt e-handel och teknik som möts, precis som i Apotea. Pär Svärdson är en fantastisk entreprenör, väldigt försiktig och vet vad han talar om. Han har tjänat pengar från starten, precis som Avanza.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom