Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Hakon trollar bort förlustaffär

2011-11-21 14:13

Hakon Invest köper utestående delar av det delägda dotterbolaget InkClub för halva priset. Bolaget trollar samtidigt bort en goodwillförlust på cirka 150 miljoner kronor.

Som Affärsvärlden berättade tidigare idag har investmentbolaget Hakon Invest, som bland annat äger 40 procent av Ica AB, köpt utestående delar av internetförsäljaren InkClub.

Inkclub sålde ursprungligen skrivarpatroner men har nu breddat verksamheten.

Priset för 45 procent av bolaget är 199 miljoner kronor, framgår det av ett pressmeddelande under måndagen. Hela dotterbolaget, 100 procent, värderas därmed till 442 miljoner kronor.

Därmed har värderingen av dotterbolaget störtdykt sedan 2010, då Hakon Invest enligt årsredovisningen köpte fem procent av bolaget för 36 miljoner kronor, vilket med andra ord värderade hela verksamheten till 720 miljoner kronor.

Än högre var priset när Hakon Invest köpte in sig i internethandlaren första gången. Det skedde 2007 och det dåvarande priset var 431 miljoner kronor för halva bolaget, vilket alltså värderade företaget till 862 miljoner kronor.

Ett annat sett att se på saken är att Hakon betalat 467 miljoner för den första dryga halvan av bolaget och nu köper resten för halva den summan, 199 miljoner.

Optimisten ser det som att Hakon Invest med måndagens affär lyckats köpa in bolaget till lägre snittpris. Pessimisten kan tycka att investmentbolaget betalade på tok för mycket för fyra år sedan.

- Vi snittar ner oss, säger Stein Petter Ski, chef för investeringar och portföljbolag inom Hakon Invest och förklarar rabatten med att ett avtal i praktiken gjorde Hakon Invest till enda tänkbara köpare.

En  konsekvens av uppföljningsaffären kan vara efterräkningar i form av goodwillnedskrivningar.

Sådana nedskrivningar gjorde bolaget i fjolårets årsredovisning och värdet av Inkclub skrevs då ned till 401 miljoner kronor för 55 procent. Bokföringsmässigt har Hakon Invest därmed efter dagens investering på 199 miljoner kronor investerat 600 miljoner kronor i InkClub samtidigt som den senaste värderingen från idag, måndag, nu skulle värdera bolaget till 442 miljoner kronor.

I år skulle goodwillnedskrivningen med motsvarande analogi som användes under fjolåret därmed komma att uppgå till i storleksordningen 150 miljoner kronor.

Men så blir det inte, enligt Stein Petter Ski.

- Det blir ingen resultatpåverkan alls, säger han och menar bland annat att den senaste värderingen låg under ett tänkt marknadspris på grund av att Hakon Invest var enda möjliga köpare.

Enligt Stein Petter Ski har Hakon Invest betalat 666 miljoner kronor totalt för det nu helägda dotterbolaget men han menar att utdelningarna från 2007 till i år kan räknas av och då uppgår nettosumman till 575 miljoner kronor.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom