Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Håll fingrarna från glödhet aktie

2018-06-13 18:00
Foto: Audtakorn Sutarmjam / Alamy/IBL

Skogsbolaget går som tåget för tillfället. Liksom hela sektorn är aktien glödhet. Lite väl het för Affärsvärldens smak.

VÄNTA Förra veckan var en speciell vecka för Stora Enso. Den finländsk-svenska skogsindustrikoncernen noterade då ett nytt kursrekord, mätt i redovisningsvalutan euro, för första gången sedan den första börsdagen detta millennium, den 3 januari 2000.

Just nu har alla Stora Ensos affärsområden vinden i ryggen och kan justera upp priserna, men det kan snabbt förändras för ett bolag som inte har mycket makt över sina försäljningspriser. Konjunkturberoendet finns kvar och Affärsvärlden vågar inte räkna med att nuvarande rörelsemarginalen kring 12 procent är uthållig.

Affärsvärlden har svårt att se någon större uppsida i vare sig multipel (p/e 15) eller rörelsemarginal (12 procent). Och tillväxten under första kvartalet var inte högre än 3 procent.

Sammantaget är Stora Enso i dag ett bättre bolag än när aktien år 2000 handlades på samma nivåer. Det cykliska inslaget finns dock kvar och i ett läge där högkonjunkturen sannolikt sjunger på sista versen är det tajmingmässigt fel läge att kliva på. Affärsvärlden skulle bli förvånad om inte bättre köplägen dyker upp i Stora Enso för placerare med lite tålamod.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Äntligen tillbaka på rekordnivåer

Johan Högberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom