Hallå där Christer Jacobsson, varför lämnar du Adcore?

Christer Jacobsson avgår som styrelseordförande i internetkonsulten Adcore, för att komma ”ur selen”. En ny ordförande är redan klar men kommer inte att presenteras förrän vid bolagsstämman den 25 april. ”Jag är mycket nöjd med vårt val. Det är en person med stor internationell och industriell erfarenhet som är allmänt vettig och klarar att hålla ihop ett sånt här bolag”, säger Christer Jacobsson till Ekonomi24.

Christer Jacobsson, grundare av Connecta som tillsammans med Information Highway bildat dagens Adcore, lämnar posten som styrelseordförande. En ny ordförande är redan klar men kommer inte att presenteras förrän vid bolagsstämman den 25 april. Anledningen, säger han, är att det för första gången ”känns helt rätt”.

”Jag och Göran (Wågström, VD för Adcore, reds. anm) har pratat om det här ända sedan fusionen och jag har varit väldigt tydligt med att jag vill trappa ner på mitt engagemang. Att bygga bolaget under de här åren har varit rätt tufft, jag är 57 år nu och det ska bli skönt att komma ur ”selen” – slippa rutinerna att gå till jobbet klockan nio och komma hem sent vareviga kväll”, säger Christer Jacobsson.

I pressmeddelandet står det att ditt beslut påverkats av en hjärtoperation, hur mår du egentligen?

”Jag gör inte en ’Kark’, det vill säga lämnar av hälsoskäl. Jag genomgick en bypassoperation 1994, och lovade därmed att trappa ner vilket jag inte gjort. Min läkare har nog trott att jag jobbat betydligt mindre än jag gjort, men först nu inser jag själv att det är läge att trappa ner.”

Du blir kvar som ägare och lämnar inte bolaget helt operativt, vad ska du göra? ”Vi har diskuterat att jag ska gå in i styrelsen för vårt schweiziska bolag, eventuellt även något annat dotterbolag. Och så ska jag kanske hjälpa till lite med den franska verksamheten. Jag tror att jag kan bidra med erfarenhet och kompetens när det gäller den strategiska utvecklingen och för hur vi ska kunna flytta fram våra positioner trots marknadsklimatet.”

Frankrike och mer ledig tid, det låter som om du ska bli golfspelande Riviera-bo? ”Nja, det vet jag inte. Fast jag har en lägenhet i Frankrike och någon extra runda lär det väl bli, ja.”

Du slutar just som det ser som mörkast ut för internetkonsulterna? ”Det har inget med det att göra, jag har varit i blåsväder förut – både med bolag och personligen i början av 1990-talet – och jag funkar bäst i motvind. Dessutom tycker jag att situationen på marknaden är mer spännande än skrämmande faktiskt.”

Icons ordförande Björn Nordstrand pratar också om att lämna sin post, och på de flesta internetkonsulter är ledningarna helt utbytta sedan bubblan sprack. Är det tillfälligheter? ”I vårt fall är det det. Vårt managementteam är mycket intakt om man jämför med våra kollegers. Och Göran är ju långt ifrån ny i VD-skapet. I övrigt är det väl bara att inse att det behövs andra krafter i motvind än i medvind.”

Vem blir ny ordförande i Adcore? ”Det kan jag inte säga, du får vänta tills bolagsstämman. Men jag kan säga att det är en person med stor internationell erfarenhet, lika stor industriell sådan – och dessutom ett allmänt vettig person som klarar att hålla ihop ett sånt här bolag.”

Då så, akta hjärtat nu. ”Tack, tack, jag lovar att försöka.”

I övrigt är Anders G Carlberg, Lars Evander, Lars Irstad och Göran Wågström föreslagna till omval i styrelsen. Som ny ledamot föreslås Gunnar Brock, tidigare VD och koncernchef för Tetra Pak, som redan sitter i styrelsen för Perstorp och även är föreslagen i OM Gruppens styrelse.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.