Hälsovårdsbolag i topp på börsen

Stockholmsbörsen handlades försiktigt uppåt vid lunchtid på fredagen. Hälsovårdsbolagen gick framåt, men även ett flertal verkstadsbolag. Efter en förhoppningsfull inledning på fredagens handel sökte sig index tillbaka mot oförändrade nivåer.
Hälsovårdsbolag i topp på börsen - borsen-omx-pil-neutral-700_binary_6973200.jpg

Vid 12.30-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till 1.723. Aktier för 5,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna noterade en blandad utveckling där Londonbörsen gick starkt medan Frankfurt- och Parisbörsen visade mindre förändringar.

På makrofronten rapporterades bland annat om ett tyskt kombinerat inköpschefsindex på 49,2 för november, en uppgång från 48,9 i oktober. Utfallet, som var i linje med förväntningarna, bekräftade därmed en sekventiell förbättring.

Både Astra Zeneca och Getinge hörde till vinnarna med uppgångar på 1,2-1,4 procent. Bland verkstadsbolagen stack Volvo och SKF ut med uppgångar på cirka 1 procent.

Tele2 ställdes upp 1 procent efter att ha fått höjd riktkurs av Morgan Stanley med fortsatt överviktsrekommendation.

Sandvik steg 0,6 procent. Dagens industri har belyst Sandviks konglomeratrabatt i dagens utgåva.

Handelsbanken, som fått höjd riktkurs av RBC. Aktien steg 0,6 procent.

Bland de mest omsatta storbolagen som tappade mark fanns Kinnevik med en nedgång på 1 procent. Även Assa Abloy och Swedish Match var ned med 0,7 respektive 0,6 procent.

Lundin Petroleum och IPC fick stöd av ett stigande oljepris. Aktierna svarade med uppgångar på 1,4 respektive 3 procent.

Lundbergs backade 2 procent. DNB Markets ser en ”särskilt bra” tidpunkt att ta hem vinst i bolaget sedan aktien gått upp med över 40 procent sedan årsskiftet.

Kambi steg 1,7 procent till 183:30 kronor sedan Kepler Cheuvreux upprepat sin köprekommendation och justerat upp riktkursen till 220 kronor med hänvisning till en expanderande amerikansk marknad.

Tydliga rörelser uppvisades också av rapporterande mindre bolag.

Ferronordic, som säljer anläggningsmaskiner, rapporterade en rejäl ökning av såväl rörelseresultat som omsättning för det tredje kvartalet, jämfört med samma period i fjol. Aktien steg över 5 procent.

Utbildningsföretaget Academedia avancerade 1 procent sedan bolaget tilldelats ersättningskontrakt värda tillsammans cirka 2,4 miljarder kronor av Stockholms stad. Prisnivån uppges vara i paritet med nuvarande kontrakt, utöver för distansutbildning.

Det NGM-listade fintech-bolaget Quickbit redovisade på morgonen ett rekordresultat för ett enskilt kvartal och steg initialt brant under för aktien hög omsättning, men tappade sedan mark och sjönk 5 procent.

På makroagendan står bland annat USA Markit PMI klockan 15.45.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco