Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Halvledarbolag fortfarande vinnare på Wall Street

2017-12-19 07:18
Foto: David Bebber/IBL

New York-börserna rivstartade den nya handelsveckan med tydligt stigande index. Förväntningar om ett stundande godkännande av den amerikanska skattereformen bidrog till optimism.

Enligt Financial Times väntas reformen leda till kraftiga vinstökningar för amerikanska bolag 2018: I genomsnitt väntas USA-bolagens vinster öka 10 procent.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,6 procent till 24.793. Samtidigt hade S&P 500 och Nasdaqs kompositindex gått upp med 0,5 respektive 0,8 procent till 2.690 och 6.995. Alla dessa tre index slog nya intradagsrekord.

Husmarknadsindex för december visade att stämningen bland amerikanska husbyggare förbättrades i december jämfört med månaden före. Indexet steg till 74 i december. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker sig en lägre siffra, ett index på 70. Ett index över 50 innebär att byggföretagen ser ljust på framtidsutsikterna.

Bland sektorerna inom S&P 500 var det upp för de flesta med undantag för elkraft. Starkast var telekom, råvaror och finansaktier.

På den individuella aktiefronten rusade IT-bolaget Akamai 13,7 procent sedan aktivistfonden Elliott Management på fredagen meddelat att det köpt 6,5 procent av bolaget.

Mjukvarubolaget Oracle, som köpt australiensiska Aconex för 1,2 miljarder dollar, gick däremot ned 1,2 procent.

Mikrobloggen Twitter avancerade hela 11 procent till 24:68 dollar. JP Morgans analytiker har höjt aktien från neutral till övervikt och riktkursen höjdes samtidigt till 27 dollar - den högsta nivån på marknaden.

Halvledarbolag som Advanced Micro Devices och Nvidia fortsatte att rosa marknaden, med uppgångar på 6,8 respektive 3,3 procent. Även varuhuskedjor som Macy's och Kohl's gick framåt med uppgångar på 4-5 procent. Desto tuffare var det för leksakstillverkare som Mattel och Hasbro: kursfallen för dessa stannade på 4,2 och 2,7 procent.

Campbell Soup stängde upp blygsamma 0,1 procent efter ett köp av snacksbolaget Snyder's-Lance för 4,9 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 41 miljarder kronor.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var upp 4 punkter till 2,39 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom