Han är bäst betalda fastighetstoppen

2012-04-16 07:03 Jonas Karström
Thomas Erséus.

På börsen finns 20 fastighetsbolag. Trots en lönesänkning med 17 procent sedan året innan toppar årets etta listan långt före tvåan.

Trots att Kungsledens vd Thomas Erséus lön har minskat de senaste åren är han bäst betald i sektorn.

I fjol var hans lön samt bonus 7,1 miljoner kronor, en minskning från 2010 då den totala lönen var 8,6 miljoner kronor. 2009 var den totala lönen 10,6 miljoner kronor, enligt Di.

Ordförande i Kungsleden Håkan Bryngelson vill dock inte att man ska vara löneledande i sektorn.

- Det är en lönesättning som i grunden kommer av den situation som rådde då Thomas Erséus anställdes, förklarar Bryngelson för Dagens Industri.

Under de snart sex år Erséus varit vd har Kungsledens aktieägare sett aktien presterar sämre än branschsnittet. Aktien har backat 29 procent jämfört med branschsnittet på plus 16 procent.

I och med Kungsledens rejäla utdelningar är den totala avkastningen dock 33 procent. Det är fortfarande sämre än branschsnittet på 50 procent.

En förklaring till att Kungsleden är löneledande kan enligt Di vara avsaknaden av en storägare. Största ägare är Nordea Fonder med 4,8 procent i bolaget.

Kungsleden fanns också med på Affärsvärldens nyligen publicerade lista (AFV 2012 nummer 13) över 25 bolag som är herrelösa. Det vill säga bolag som saknar en tydlig ägare, där det inte finns någon ägare med en så kallad "corner" på ägarskap på 10 procent.

Lönetoppen i fastighetssektorn

  Vd Bolag lön + bonus förändring sedan föregående år
1. Thomas Erséus Kungsleden 7,1 mkr -16
2. Gustaf Hermelin Klövern 5,4 mkr 42
3. Håkan Hellström Castellum 5,3 mkr -4
4. Ivo Stopner Huvudstaden 3,8 mkr 3
5. Hans Wallenstam Wallenstam 3,7 mkr 9
  Källa: DI    

Jonas Karström

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet