Han blir ny vice riksbankschef

Riksbanksfullmäktige beslutade idag enhälligt att utse Henry Ohlsson till ny ledamot i Riksbankens direktion och vice Riksbankschef. Det framgår av ett pressmeddelande.

Han efterträder Karolina Ekholm som lämnade Riksbanken tidigare i år för att bli statssekreterare på finansdepartementet.

Henry Ohlsson är professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

“Ohlsson har lång akademisk erfarenhet och har bedrivit forskning framför allt i frågor som har anknytning till arbetsmarknad, lönebildning och skatter. Det kompletterar övriga ledamöter i direktionen på ett bra sätt”, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm.

Ohlsson har utsetts för en mandatperiod på sex år och tillträder sin tjänst den 12 januari.

Henry Ohlsson har varit med i Industrins Ekonomiska Råd som i somras kritiserade Riksbanken för att försvåra lönebildningen genom att fokusera på den finansiella stabiliteten.

Inflationsmålet har inte uppnåtts under de senaste åren, uppgav Industrins Ekonomiska Råd i en rapport i juni.

“Lönebildningen kan därför komma att fungera sämre än vad den har gjort. I så fall äventyras den makroekonomiska stabiliteten och arbetsmarknadens funktionssätt. Med andra ord riskerar Riksbankens ensidiga fokus på den finansiella stabiliteten att gå ut över den samhällsekonomiska stabiliteten”, varnade rådet.

Enligt rapporten hade inflationsförväntningarna till slut påverkats av den systematiskt för låga inflationstakten.

“Inflationsförväntningarna och den låga inflationstakten äventyrar lönebildningen på svensk arbetsmarknad då parterna får svårt att förutse Riksbankens agerande och därmed den framtida penningpolitiken”, skrev Industrins Ekonomiska Råd.

Industrirådet består av företrädare för svenska arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer inom industrisektorn. Organet Industrins Ekonomiska Råd utgjordes i samband med rapporten av Henry Ohlsson, Cecilia Hermansson, senior ekonom vid Swedbank, Mauro Gozzo, chefekonom för Business Sweden och Juhana Vartiainen, överdirektör för Statens ekonomiska forskningscentral Finland.

Henry Ohlsson har även tidigare varnat för att den svenska arbetsmarknadens funktionssätt har försämrats betydligt.

“Det är nu en viktig uppgift för alla olika aktörer på arbetsmarknaden (inklusive jag själv) att agera istället för att förhärliga. Sverige borde kunna bättre. Arbetslöshet är slöseri”, skrev han i ett inlägg på ekonomibloggen Ekonomistas i april 2011.

Henry Ohlsson uppgav då att man den senaste tiden återkommande hade fått höra hur bra det går för den svenska ekonomin.

“Tillväxten är rekordhög, inflationstakten fortsatt låg och sysselsättningen börjar öka, vilket i en internationell jämförelse ser bra ut. Men under ytan är bilden dessvärre en annan. Det finns viktiga problem i svensk ekonomi”, skrev Henry Ohlsson som anser att glädjedödarens uppgift är att föra fram det budskap som ingen vill höra.

Han ställde frågor kring om det var matchningen på arbetsmarknaden som hade försämrats och vilken betydelse som bristande överensstämmelse mellan de arbetslösas faktiska kvalifikationer och de kvalifikationer som de lediga platserna kräver kan ha.

“Vad kommer rekryteringsproblemen att innebära för produktions- och inflationsutveckling? Vilka ekonomisk-politiska åtgärder skulle kunna vara aktuella?”, frågade han också.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.