Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Han kan bryta upp monopolen i Kina

2012-11-09 08:52
Xi Jinping och Hu Jintao tillsammans den 7 november i år efter det första mötet unde r kommunistpartiets 18:e kongress i Peking. Foto: Lan Hongguang/AP

En reformvänlig sportfantast men med Maos välbekanta utstrålning. Xi Jinping är lågoddsare när Kinas kommunistparti utser ny president. Men vem är mannen som kommer att styra över 1,3 miljarder kineser? Affärsvärldens Birgitta Forsberg tecknar ett porträtt.

Vart tionde år är det maktskifte i Kina. Nu är det dags igen. Sju av nio i den högsta toppen ska bytas ut, inklusive presidenten Hu Jintao och premiärministern Wen Jiabao. Ingen får sitta längre än två mandatperioder, fem plus fem år, och ingen äldre än 68 år får väljas in. Tronföljden gjordes upp redan i augusti, under slutna maktöverläggningar på badorten Beidaihe utanför Peking, men de formella besluten fattas i dagarna under den 18:e partikongressen. Maktskiftet kommer under en avgörande tid för Kina. Tillväxten behöver saktas ner, en balansgång som är ytterst svår, och det finns obalanser i ekonomin. Lägg därtill miljöproblem, korruption och social oro.

De två personer som ser klara ut att ta över som president respektive premiärminister är vicepresidenten Xi Jinping respektive förste vice premiärministern Li Keqiang.

När den blivande presidenten Xi Jinping kom överläggningarna i Beidaihe lät han sig fotograferas iklädd vit kortärmad skjorta och mörka byxor som gick högt över midjan. Den 59-årige Xi Jinping såg ut som en omodern tråkig gammal farbror.

– När folket i Kina ser bilden på honom associerar de till bilderna av Mao. Det är otroligt viktigt att uppfattas som en del av partihistoriken. Retoriken, sättet att utrycka sig och sättet att klä sig, säger Frédéric Cho, Handelsbanken Capital Markets specialrådgivare om Asien.

Xi Jinping verkar vara en helt annan typ än den nuvarande presidenten Hu Jintao, som internationellt framstått som träaktig. När Xi Jinping i början av året besökte USA överraskade han genom att vara avslappnad. Han roade en grupp studenter i Los Angeles genom att berätta om sina fritidsintressen: att läsa böcker och att se "amerikanska sporter” som basket, baseball och fotboll, enligt den Hongkongbaserade tidningen South China Morning Post. Visserligen höll Xi Jinping fast vid Kinas officiella ståndpunkter, men för att förklara Kinas positioner hänvisade han även till filosofer och poeter, bland annat den brittiske filosofen Francis Bacon och den amerikanska författaren Edward Bellamy, enligt tidningen.

Men när Xi Jinping besökte Mexiko för tre år sedan framstod han som så hårdför att hans uttalanden censurerades bort i Kina.

– Det finns några utlänningar, med fulla magar, som inte har något bättre för sig än att försöka peka finger åt vårt land, sa han och fortsatte:

– Kina sprider inte revolution, hunger, fattigdom och inte heller förorsakar Kina er huvudvärk. Vad mer vill ni ha?

Xi Jinping tillhör partiadeln och är en av de så kallade kronprinsarna, vars fäder tillhörde revolutionärerna som grundade Folkrepubliken. Fadern var en av ledarna i den kommunistiska gerillarörelsen i provinsen Shaanxi och blev senare vice premiärminister. Men under kulturrevolutionen miste han sin position, förnedrades på kritikmöten och slängdes i fängelse. Så gick det även för flera andra av de nuvarande kronprinsarnas föräldrar, även om många så småningom togs till nåder.

Även Xi Jinping själv drabbades av kulturrevolutionen, och fick arbeta som jordbrukare och partisekreterare i en by. Studera fick han göra först senare, då han pluggade kemiteknik vid det prestigefyllda universitetet Tsinghua. År 1987 gifte han sig med den populära folksångerskan Peng Liyuan, som länge var mer känd än han själv. De fick en dotter, som numera pluggar i USA under annat namn. För kinesiska ledare gäller det att inte sticka ut.

Xi Jinping gjorde karriär i kommunistpartiet och hösten 2007 blev han invald i politbyråns ständiga utskott. Som medlem där har han bland annat varit ansvarig för OS i Peking 2008. Då han för två år sedan blev vice ordförande i den tunga Centrala militärkommissionen började det stå klart att han skulle bli partiets nästa toppman. Även om han själv inte sägs vara extremt rik, har hans släktingar mer än 2,5 miljarder kronor utanför Kina, rapporterade nyhetsbyrån Bloomberg tidigare i somras, vilket fick Kinas myndigheter att stänga tillgången till sajten några dagar.

Även den blivande premiärministern Li Keqiang fick skjuta upp studierna och ägna sig åt fysiskt arbete under kulturrevolutionen. Han studerade på Pekinguniversitetet, gick med i det kommunistiska ungdomsförbundet och blev ekonomie doktor. Ända sedan studierna har han varit nära lierad med den nuvarande presidenten Hu Jintao. De båda anses tillhöra ”ungdomsförbundsfraktionen”. För det finns olika fraktioner inom det kinesiska partiet, andra är till exempel kronprinsfalangen, militära falanger, lokala falanger och en falang med trogna partifunktionärer.

Deng Xiaoping tog på 1980-talet bort livstidsutnämningar, men var den som utsåg Jiang Zemin till president i den tredje generationen av ledare och Hu Jintao i den fjärde generationen. Men när nu den femte generationens ledare ska utses finns inte längre någon ensam stark man (kvinnor har aldrig suttit i det ständiga utskottet) som kan fördela posterna. I stället gäller för första gången fullskalig kohandel.

Hu Jintao lyfter fram sina adepter och i bakgrunden försöker hans företrädare Jiang Zemin, som nu är 86 år gammal, stötta sina. Jiang Zemin konsulteras nämligen fortfarande om stora beslut.

Frågan är om Hu Jintao, likt Jiang Zemin, kommer att behålla sin post som ordförande för den Centrala militärkommissionen i två år till innan han överlämnar den till Xi Jinping eller om han gör det under den pågående 18:e partikongressen och därmed ger hela makten till Xi Jinping.

Om han väntar kan det ta flera år innan Xi Jinping blir varm i kläderna. Å andra sidan har Xi Jinping redan suttit fem år i det ständiga utskottet. Och eftersom han tillhör kronprinsarna, och därmed är svårare att ifrågasätta, kan han också vara tuffare i att genomdriva beslut än en teknokrat som Hu Jintao.

Medan de nuvarande toppledarna har pratat om reformer men inte fått mycket gjort under sina tio år, så sägs Xi Jinping och Li Keqiang vara mer reformvänliga. Skvallret i maktkorridorerna tyder på att de tänker ge sig på byråkratin och bryta upp de stora statliga bolagens monopol, enligt South China Morning Post.

– Killinggänget gjorde filmen Fyra nyanser av brunt. Det här är tusen nyanser av grått. Det gäller att framstå som en arvtagare i en lång och ärorik tradition, men i praktiken måste den som tar över anpassa sig till nutiden, säger Frédéric Cho på Handelsbanken.

De nya är dock stöpta i samma form som de gamla, även om de är lite mer internationella. De som tar över är testade i partiet i decennier. Det finns ingen möjlighet för någon Berlusconityp som inte har någon politisk erfarenhet att ta över landet, enligt Cho.

Fyra andra heta kandidater till det stående utskottet är chefen för organisationsdepartementet Li Yuanchao, partichefen i Shanghai Yu Zhengsheng, den nya partichefen i Chongqing, Zhang Dejiang och vice premiärminister Wang Qishan.

Den sjunde platsen, det verkar luta åt att utskottet krymps till sju personer, lär fortfarande vara oklar, men det påstås att partichefen i Tianjin, Zhang Gaoli, kan ha en chans. Ett tag fanns även en kvinna med i spekulationerna, Liu Yandong, den enda kvinnan i den 25 personer starka politbyrån. Hon har hand om ungdomar och utbildning.

Den här texten publicerades i sin orginalversion i augusti i år. Läs den fullständiga versionen här.

Skandalen som skakade partiet

Politbyråmedlemmen Bo Xilai var en ny sorts kinesisk politiker, en journalistutbildad populist som vände sig direkt till folket. Att han vågade sticka ut så mycket kan bero på att han tillhörde de så kallade kronprinsarna. Hans far var kommunistisk gerillakrigare och blev den nya folkrepublikens första finansminister, men greps under kulturrevolutionen.

Även sonen Bo Xilai satt fem år i fångläger och han berättade senare för sina vänner att han arbetade barfota, ofta i djup lera, så att hans fötter blev så ruttna att bitar av kött föll av, enligt New York Times.

Fadern återupprättades och sonen gjorde karriär i partiet. Men Bo Xilai fick mäktiga fiender och placerades år 2007 som partichef i Chongqing, långt från Peking. Där drev han kampanjer om att slå svart och sjunga rött, det vill säga att slå hårt mot maffian och sjunga röda kampsånger. Hans svepande och brutala svarta kampanjer spred skräck bland affärsmän i staden. Men många kineser som var missnöjda med de ökande inkomstklyftorna och med korruptionen jublade. I Peking verkar de dock ha blivit nervösa och påmints om kulturrevolutionen.

Själv var Bo Xilai och hans familj – hans fru Gu Kailai är advokat och driver en egen byrå – stormrika och deras son gick i en brittisk privatskola och sedan på Harvarduniversitetet i USA.

När så Bo Xilais närmaste man, vice borgmästaren och förre polischefen Wang Lijun, den 6 februari i år åkte till det amerikanska konsulatet blev det kris. Vad som egentligen hände vet ingen, men det sägs att den förre polischefen lade fram bevis för att Bo Xilais fru hade varit delaktig i giftmordet på den brittiska affärsrådgivaren Neil Heywood, som stod familjen nära. Motivet har i media påståtts vara att hon och britten blev oense om hans betalning för att hjälpa familjen att smuggla en stor summa svarta pengar ut ur Kina.

Då Wang Lijun tog sig till konsulatet sägs Bo Xilai ha åkt till en arméenhet som hans far har lett, vilket gjorde makthavarna rädda för en kupp. Bo Xilai avskedades och frun ställdes inför rätta.

Birgitta Forsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom