Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Handelsbanken kallas för ”talibanen”

2013-01-15 06:42
Handelsbankens vd Pär Boman. Foto: Scanpix

Enligt en artikel i Financial Times kallar konkurrenterna den svenska storbanken SHB för ”the taliban” på grund av dess fundamentalistiska syn på hur en bank ska drivas.

Kärt barn har många namn, brukar det heta.

Det gäller inte minst Svenska Handelsbanken. Det framgår i helgens upplaga av Financial Times där man gjort en intervju med bankens vd Pär Boman.

Enligt artikeln har Andy Haldane, chef för den finansiella stabiliteten på Bank of England, döpt SHB:s affärsmodell för ”back to the future”, på svenska ”tillbaka till framtiden”.

I den ingår exempelvis bankens ratande av bonusar och årliga budgetar (på samtliga avdelningar) samt att man erbjuder lån till lokala företag och invånare, står det i FT.

- Affärsmodellen är fascinerande, en kväkare i sitt utformande, ska Andy Haldane ha sagt i ett tal under 2012.

Handelsbanken har enligt FT fått ytterligare ett namn, eller snarare ett öknamn, i Storbritannien – ”the taliban”, på svenska ”talibanen”.

Orsaken till att konkurrenterna kallar SHB för talibanen är enligt FT att de tillåter uttag och insättningar av kontanter på samtliga bankkontor. Lite längre ned i artikeln skriver man dock att namnet kom till redan 2009 när SHB, till skillnad från de flesta andra svenska storbanker, tackade nej till nödlån från staten under finanskrisen.

Öknamnen till trots får Handelsbanken överösande beröm. Bland annat för de höga aktieutdelningarna år efter år och sin expansion i Storbritannien. Pär Boman ska ha sneglat på Ikea och H&M och inspirerats av deras tillväxtmodeller.

- Vi försöker verkligen att utveckla affärsmodellen och så vidare. Men när allt kommer omkring handlar det till syvende och sist om när kunderna möter banken: på telefon, på webben, i de smarta telefonerna, i appen eller på kontoret, säger Pär Boman till tidningen.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom