Handelsbanken rekryterar från FI

Martin Noréus, blir chef för Handelsbankens avdelning för regelefterlevnad.
Handelsbanken rekryterar från FI - martin-noreus-700_binary_6954671.jpg

Martin Noréus, biträdande generaldirektör på Finansinspektionen (FI), byter sida. Noréus går efter tio år på FI över till Handelsbanken, där han tar över som chef för regelefterlevnad.

Fast övergången föregås av sex månaders karantän.

Martin Noréus, som har haft huvudansvaret för just banktillsynen på FI fram till i dag, måste vänta till början av nästa år innan han kan gå över till sitt nya jobb. Han är nämligen i karantän under uppsägningstiden, som uppgår till just sex månader, skriver FI i ett pressmeddelande.

Enligt korruptionsexperter belyser rekryteringen problemet att formulera en rimlig karensperiod.

– För mig är det svårt att sätta någon exakt gräns. Men det finns tillfällen när ett halvår är för kort tid, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor.

Sekretessbelagd kunskap
Hon tillägger att detta gäller generellt och inte specifikt för Martin Noréus-fallet.

Problemet är att det kan finnas sekretessbelagd kunskap om känsliga uppgifter som rör FI:s metoder för granskning eller förhållanden hos konkurrerande storbanker som följer med Noréus in i Handelsbanken.

– Jag tror att det i grund och botten är bra att det sker hopp till den andra sidan. Det skapar förståelse för var och ens uppdrag och utmaningar _ där den privata sektorn i det här fallet har behov av att förbättra sitt arbete generellt, säger Ulrik Åshuvud, ordförande i organisationen Transparency International Sverige.

– Man måste bara hitta former för att göra det transparent, tillägger han.

Exempelvis tror han att det kan behövas tydliga riktlinjer och regler för vad som gäller för sekretessbelagda uppgifter när karensperioden är slut.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ser inga skäl att skärpa karensreglerna med anledning av Martin Noréus nya jobb. Det är inte första gången liknande skiften sker.

– I en snabbrörlig bransch som finansbranschen är ett halvår ganska lång tid och gör att man får distans till det arbete man har bedrivit på myndigheten, säger Bolund till TT.

Litar på tjänstemännen
Enligt Bolund måste staten som arbetsgivare hela tiden fundera på om reglerna är rätt. Men ska reglerna ändras måste det ske för alla myndigheter, inte olika regler för olika myndigheter, tycker han.

– Har vi för stora barriärer blir det svårt att rekrytera bra personer till offentliga uppdrag och myndigheter, säger Bolund.

Finansmarknadsministern tillägger att han litar på att tjänstemännen på FI inte tar beslut eller arbetar på ett sätt som innebär fördelar för en framtida arbetsgivare i den finansbransch man är satt att granska.

– Jag vet att de som jobbar på FI tar sitt arbete på allra största allvar och att man inte lägger in den typen av personliga karriärtankar i bedömningen av bankerna. Jag tror snarare att det skulle skada möjligheterna att göra karriär om det upplevs som att man tar personliga hänsyn i sitt arbete, då gör man inte ett bra jobb.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.