Handelskonflikt sänker börsen

Stockholmsbörsen handlades lägre på tisdagen med fortsatt fokus på handelskonflikten mellan USA och Kina.

USA har svartlistat åtta kinesiska övervakningsföretag, däribland Hikvision. Kinas utrikesdepartement uppmanar USA att dra tillbaka svartlistningen och manar samtidigt USA att göra sig redo för motåtgärder.

På tisdagen framkom även att en majoritet av amerikanerna är för att inleda en riksrättsundersökning mot president Donald Trump, sedan opinionen svängt.

Strax efter klockan 13 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index sjunkit 1,2 procent till 1.598 och aktier för 5,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Flera andra Europabörser visade en likartad utveckling, med Parisbörsens CAC40 ned 1,0 procent och DAX i Frankfurt 1,3 procent lägre.

Samtliga sektorer förutom teknik noterades på minus. I botten bland OMXS30-aktierna fanns flera industriaktier. SSAB var ned omkring 2,6 procent medan Assa Abloy tappade 2,9 procent. Sandvik sjönk 2,6 procent efter att RBC sänkt aktiens riktkurs med hänvisning till konjunkturen och Atlas Copco, som förlorade omdömet ”top pick” hos RBC, handlades ned 1,6 procent.

RBC har även sänkt riktkursen för ABB med 9 procent, med motiveringen att svåra slutmarknader troligen kommer att innebära ett fortsatt negativt intjäningsmomentum. ABB var ned 1,7 procent.

Ericsson gick dock motströms efter att ha fått stöd från flera håll på tisdagen.

USA överväger olika alternativ för att stötta kinesiska Huaweis konkurrenter, då bolaget enligt USA är alltför dominant i utvecklingen av 5G. En möjlighet är att ge finansiellt stöd till Ericsson och Nokia, skriver Financial Times.

Telia i Norge har valt Ericsson till leverantör av 5G-nät, vilket innebär att operatören bryter kontakterna med Huawei. Ericsson och Nokia fick också stöd av köprekommendationer från DNB Markets, som tagit upp bevakning av båda bolagen. Ericsson låg i toppen av OMXS30 med en uppgång på 1,4 procent, medan Nokia var i stort sett oförändrad i Helsingfors.

Boliden, som fått en höjd riktkurs av Nordea till 270 kronor, gick också relativt starkt och steg 0,6 procent till 227:95 kronor. Även Kinnevik fick stöd av en analys och stärktes 0,4 procent efter att ha höjt till neutral av Bank of America Merrill Lynch.

Den finländska förpackningstillverkaren Metsä Boards rörelseresultat för det tredje kvartalet blev något högre än bolagets egna prognoser. Det jämförbara rörelseresultatet väntas bli 42 miljoner euro jämfört med 41 miljoner euro i det andra kvartalet. I samband med halvårsrapporten flaggade bolaget för att det jämförbara rörelseresultatet skulle bli svagare i det tredje kvartalet jämfört med det andra.

Metsä Board steg med 2,7 procent i Helsingfors medan sektorkollegan Stora Enso var upp 0,3 procent.

Invisio har ingått ett tvåårigt ramavtal med svenska Polisen till ett bedömt värde på 50-75 miljoner kronor. Avtalet har en möjlighet till förlängning med ytterligare två år. Aktien steg 1,2 procent.

ABG Sundal Collier har ändrat en rad rekommendationer och riktkurser i fastighetssektorn. Fabege fick en höjd riktkurs och steg 0,5 procent och Atrium Ljungberg fick en sänkt rekommendation till sälj och backade 1,7 procent. Nyfosa höjdes till köp och steg 1,5 procent.

Evolution Gaming lyfte 4,7 procent. SEB Equities har dragit upp sin riktkurs för aktien till 280 från 270 kronor samtidigt som köprekommendationen upprepades.

2curex har ingått avtal med ett nordiskt cancersjukhus för utvärdering av diagnosverktyget Inditreat. Aktien svarade med att lyfta 8,4 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco