Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Handelskriget höjer guldpriset

2019-08-26 09:42
Foto: Universal Images Group/REX/TT

Den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina har fortsatt att sänka tilltron till den globala ekonomiska tillväxten och oljepriset har också backat.

Den senaste omgången av tullar kommer enligt Morgan Stanley att "sätta ännu en buckla i den globala tillväxten", och banken ser en tydlig risk för att konflikten kommer att eskaleras ytterligare.

Brentoljan i första termin handlades ned 1 procent till 58:77 dollar fatet, medan WTI-terminen sjönk med drygt 1 procent till 53:56 dollar.

Kinas handelsdepartement uppgav i fredags att det ska lägga nya tullar på 5 eller 10 procent på ytterligare drygt 5.000 produkter från USA, inklusive råolja och jordbruksprodukter. Som svar på detta sade USA:s president Donald Trump att han ska beordra amerikanska företag att undersöka möjligheterna att lägga ned verksamheter i Kina.

"Det enda som kan lätta på ovädersmolnen över oljemarknaderna den här veckan är om både Kina och USA samtalar och bestämmer sig för att gemensamt ta ett steg tillbaka. Jag kan inte se det hända", sade Jeffrey Halley, analytiker vid Oanda, till Reuters.

I förra veckan gjorde amerikanska energibolag de största nedstängningen av oljeriggar på flera månader, och antalet riggar föll till den lägsta nivån sedan i januari 2018.

Guldet fortsatte att stiga och enligt schweiziska UBS kommer ädelmetallen att fortsätta ännu högre, samtidigt som handelskonflikten hämmar den ekonomiska tillväxten. Svagare tillväxt kan leda till fler lättnande från världens centralbanker, enligt UBS, som förutspår att guldet kan komma att nå nivåer kring 1.600 dollar per uns inom tre månader.

"Handelskriget mellan USA och Kina har eskalerat till en ny nivå. /.../ Guld har demonstrerat sina kvaliteter som trygg hamn och vi ligger långa i metallen, en strategi vi initierade i mitten av maj", skrev bankens analytiker i en rapport.

Den brittiska råvarubörsen LME i London höll på måndagen stängt på grund av en bank holiday, men ska öppna igen på tisdagen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom