Handelskriget skapar flykt från risktillgångar

Investerare flyr från riskfyllda tillgångar då de befarar att handelskriget mellan USA och Kina ska förvärras.
Handelskriget skapar flykt från risktillgångar - dax-borsen-700_binary_6953832.jpg

Börser och räntor pressas nedåt och på valutamarknaden är turbulensen stor.

Vågen av marknadsoro följer på det att USA:s president Donald Trump i fredags, på det sociala nätverket Twitter, meddelat att USA höjer med 5 procent på kinesiska varor för 550 miljarder dollar. Han tillade att han vill se att amerikanska företag flyttar produktion från Kina.

Trumps senaste skottsalva i handelskriget kom bara några timmar efter det att Kina, som motåtgärd mot tidigare beslutade USA-tullar, meddelat att man lägger tullar på USA-varor för 75 miljarder dollar.

“Rätt sak att göra”

I samband med avslutningen av G7-mötet i Biarritz försökte Trump på måndagen dämpa marknadsoron. Han sade då att Kina hade meddelat USA:s förhandlare att Peking var redo att återuppta handelssamtalen. Han tillade att han hoppas att detta ska utmynna i ett handelsavtal mellan världens två största ekonomier.

– De har drabbats väldigt hårt, men de förstår att detta är rätt sak att göra och jag har stor respekt för det. Detta är en positiv utveckling för världen, sade Trump på en pressträff.

Handelskriget mellan Kina och USA har tillsammans med andra orosfaktorer – som ökad risk för ett kaotiskt brittiskt EU-utträde utan avtal – redan fått bedömare att sänka tillväxtprognoser på bred front.

Kina ägnar sig åt teknikstöld och en orättvis handelspolitik, deklarerade USA:s finansminister Steven Mnuchin så sent som i helgen, då han framträdde på G7-mötet i Biarritz.

– De har fri tillgång till våra marknader, våra investeringar, våra bolag och vi har inte det hos dem. Det är därför vi befinner oss i denna situation med Kina. Om Kina skulle gå med på en rättvis och balanserad relation skulle vi skriva på det avtalet på nolltid, sade Mnuchin.

Trycker ned räntorna

Då hade Trump precis hävdat att Kina ägnar sig åt teknikstöld för 300-500 miljarder dollar per år.

Handelskriget har bidragit till att trycka ned räntorna på statsobligationer sedan en tid, inte minst i Europa. Det hänger samman med att investerare väljer säkrare tillgångar samtidigt som de räknar med att Europeiska centralbanken (ECB) kommer att försöka stimulera tillväxt och inflation med penningpolitiska åtgärder som räntesänkningar och obligationsköp.

Räntan på Tysklands tioåriga statsobligation, ett riktmärke på marknaden, var under måndagen relativt stabil på minus 0,67 procent. Det är nära det historiska bottennappet på minus 0,70 procent för en dryg vecka sedan. Tysklands 30-årsränta ligger också på minus sedan början av augusti efter några veckors ras från nivåer nära 0,40 procent så sent som i juli.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.