Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Handelsoptimism drar upp Asienbörserna

2019-04-15 08:19
Foto: Johan Hallnäs / TT

Flertalet börser i Asien inledde veckan på plus.

Kinesisk statistik i fredags över utrikeshandeln från i fredag, där exporten ökade nästan dubbelt så mycket som väntat, och börsuppgångar på Wall Street gav stöd till de asiatiska marknaderna.

Tecken på att USA och Kina kommit närmare ett handelsavtal förbättrade också stämningen. Enligt USA:s finansminister Steven Mnuchin gör USA och Kina framsteg i samtalen och de är hoppfulla om att de närmar sig en slutomgång. För att nå ett avtal inom någon månad har amerikanska förhandlare fått nöja kinesiska industrisubventioner.

Enligt källor som Reuters pratat med har amerikanska förhandlare dämpat kraven något efter att ha mött starkt motstånd från kinesiskt håll.

Att de första bankrapporterna från USA-håll i fredags överträffade förväntningarna, främst JP Morgan, har också höjt humöret på finansmarknaderna. På måndagen är det dags för Goldman Sachs och Citigroup.

I Japan steg Nikkei 225-index med 1,4 procent och det bredare Topix lika mycket. Bland aktier som gick starkt fanns telekombolaget Softbank, +3 procent, och spelföretaget Nintendo som var upp 2 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom