Handelsoptimism och Fed-besked lyfter börsen

Stockholmsbörsen handlades fortsatt uppåt strax efter lunchtid på torsdagen, efter onsdagskvällens signaler från amerikanska Federal Reserve samt fortsatt optimism om handelssamtal mellan USA och Kina.
Handelsoptimism och Fed-besked lyfter börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Samtidigt fortsatte oljepriset att stiga och var upp 1,5 procent efter uppgifter om att Iran har skjutit ned en amerikansk drönare, vilket även bekräftades av USA.

Vid 12.15-tiden hade storbolagsindex OMXS30 stigit med 1,1, procent till nivån 1.630. Aktier för 4,4 miljarder kronor hade bytt ägare. Tyska DAX-index var samtidigt 0,9 procent upp och Parisbörsens CAC-index noterades 0,7 procent högre.

I toppen av de svenska storbolagen återfanns flera cykliska bolag, där SKF stärktes 3,4 procent medan Atlas Copco var upp 2,5 procent. Även Sandvik och Volvo gick starkt.

Pareto tycker att det är intressant att köpa cykliska aktier ett tag innan konjunkturen vänder ned och har uppgraderat SKF och Sandvik till köp (behåll) samt höjt riktkursen för Atlas Copco.

Även gruv- och smältverksbolaget Boliden fanns bland vinnarna, med en kursuppgång på 3,0 procent till 238 kronor. JP Morgan har höjt Boliden till övervikt (neutral) med en riktkurs på 265 kronor.

JP Morgan tog också upp bevakningen av Lundin Mining med rekommendationen övervikt. Lundin Mining stärktes 2,2 procent.

En ännu större procentuell uppgång visade Lundin Petroleum, som steg 4,2 procent i kölvattnet av uppgången i oljepriset. Enquest handlades 2,6 procent högre.

På large cap-listan var även Elekta i topp med en uppgång för B-aktien på 3,8 procent till 132:20 kronor. Berenberg Bank har höjt riktkursen för Elekta till 149 kronor (130).

Klädjätten H&M noterades däremot svagt uppåt till 147:50 kronor. Dagens Industris Richard Bråse håller fast vid riktkursen 120 kronor och varnar för att Karl-Johan Perssons tioårsjubileum som vd för H&M kan bli en besvikelse om det väntade trendbrottet uteblir och vinsten fortsätter att falla när rapporten presenteras nästa vecka.

Däremot backade Stora Enso, med 0,9 procent. Danske Bank har dragit ned riktkursen med hänvisning till den negativa utvecklingen för massapriset.

First North-listade e-handelsbolaget Footway var upp drygt 8 procent efter att finansmannen Rutger Arnhult ökat sitt innehav till över 20 procent.

Medivir gick upp 5,0 procent. Styrelseledamoten Bengt Julander har köpt 50.000 aktier i specialistläkemedelsbolaget.

Fastighetsbolaget K2A, vars preferensaktie tidigare handlats på First North, har emitterat B-aktier som på torsdagen gjorde handelspremiär på Stockholmsbörsen och noterades till 75:60 kronor, över emissionskursen 71 kronor.

Bemanningsföretaget Dedicare handlades upp 13 procent, efter att Affärsvärlden i sin senaste utgåva rekommenderat köp. Tidningens råd blev däremot sälj för fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, vars B-aktie backade 0,6 procent.

Bettingbolaget Global Gaming föll dryga 17 procent. Förvaltningsrätten har avslagit ansökan om att bolaget ska få fortsätta sin svenska verksamhet under tiden som bolagets överklagan om den indragna spellicensen pågår. Sedan Spelinspektionen återkallade licensen i måndags har aktien fallit 55 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.