Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Handelsoro på Asienbörserna

2019-08-12 15:06
Foto: All over press

New York-börserna ser ut att öppna nedåt på måndagen enligt vad de ledande amerikanska börsindexen visade inför handelsstarten.

Osäkerheten om det blir något handelsavtal mellan Kina och USA kvarstår och dessutom lade en upptrappning av oroligheterna i Hongkong, där flygplatsen på måndagen har ställt in alla flyg, sordin på stämningen på världens finansmarknader.

Vid 14.45-tiden hade terminerna för Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500 backat cirka 0,5 procent. Nasdaq 100-terminen var ned 0,6 procent.

Europabörsernas initiala uppgång på måndagen kom av sig och flera av de större börserna visade minus på eftermiddagen.

I Asien har måndagen inneburit helgstängt i bland annat Japan, vilket dämpade börsaktiviteten i regionen. Fastlandskina bjöd på uppgångar på 1,5-2 procent medan Hongkongs Hang Seng-index backade 0,4 procent.

USA-dollarn har försvagats mot japanska yenen och noterades runt oförändrat mot euron på måndagen. Räntan på den amerikanska tioåringen var på måndagseftermiddagen ned ett par punkter från fredagens USA-stängning. Flera bankaktier tappade i förhandeln med press från lägre räntor. Bank of America, Citigroup, JP Morgan, Wells Fargo och Goldman Sachs backade alla runt 1 procent inför handelsstarten.

President Donald Trump sade i fredags att han inte är redo att sluta ett avtal med Kina och ifrågasatte även om det kommer att bli några handelssamtal i september.

Vita husets handelsrådgivare Peter Navarro sade senare på fredagen till CNBC att USA fortfarande planerar att hålla handelssamtal med Kinas förhandlare och förbereder sig för att de ska komma till USA.

Goldman Sachs ser en ökad risk att handelskonflikten mellan USA och Kina knuffar in den amerikanska ekonomin i recession, rapporterar Bloomberg News. Goldman Sachs spår inte längre att de båda länderna kommer att kunna nå ett handelsavtal före presidentvalet i slutet av 2020 och banken har också sänkt sin prognos för BNP-tillväxten fjärde kvartalet.

På råvarumarknaden noterades oljepriset lätt ned på måndagen. Priset på järnmalm har fortsatt ned medan flera basmetaller låg på plus, liksom guldpriset.

Tesla backade cirka 1 procent i förhandeln efter mediauppgifter om att en av elbilsföretagets Model 3-bilar med autopiloten inkopplad krockat och sedan börjat brinna i Moskva.

Måndagens statistikagenda är tunn men senare i veckan kommer för USA bland annat KPI-siffror (tisdag) och data för detaljhandel och industriproduktion (båda på torsdag).

I fredags stängde de ledande amerikanska börsindexen på minus efter en svängig handelsdag.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom