Handelsoro väntas tynga börsen

Stockholmsbörsen väntas inleda måndagen oregelbundet efter fredagskvällens amerikanska börsnedgång som orsakades av uppgifter om att Trump-administrationen kan komma att begränsa amerikanska kapitalflöden mot Kina.
Handelsoro väntas tynga börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Visst stöd kommer från och USA säger att något sådant inte planeras nu, samt positiva kinesiska inköpschefsindex på måndagen.

Bland bolagsnyheterna har Sobi presenterat en storaffär och klädkedjan RNB vinstvarnat.

Det svenska storbolagsindex OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel öppna med små förändringar, efter fredagens uppgång för indexet på 0,9 procent till nivån 1.647.

Asienbörserna pekade åt lite olika håll på måndagen efter Wall Streets svaga veckoavslutning i fredags. Tokyobörsen handlades ned medan Hongkong-börsen var upp och Fastlandskina låg kring oförändrade nivåer. Kina förbereder sig för ett veckolångt helgfirande.

För de ledande Europabörserna indikeras överlag en försiktig nedgång i den inledande handeln.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi förvärvar amerikanska Dova Pharmaceuticals i en affär som värderar Dova upp till motsvarande 9 miljarder kronor. Dova är noterat på Nasdaq i USA och hade under fjolåret intäkter på 10,4 miljoner dollar.

Assa Abloy är också på förvärvsstigen och köper Placard som är Australiens största tillverkare av säkra kort. Bolagets försäljning väntas under 2019 uppgå till 520 miljoner kronor ”med en god ebit-marginal”.

Klädbolaget RNB vinstvarnade på morgonen och meddelade att rörelseresultatet i kvartalet juni-augusti kommer att uppgå till mellan -35 och -39 miljoner kronor. Därutöver görs en goodwillnedskrivning på 65 miljoner kronor. RNB aviserar samtidigt en nyemission på 85 miljoner kronor.

Pareto Securities sänker sin rekommendation för Powercell till behåll med hänvisning till aktiens starka uppgång den senaste månaden. Riktkursen är fortsatt 105 kronor. Aktien stängde på 108 kronor i fredags.

Kepler Cheuvreux tar upp bevakning av Bygghemma med köprekommendation och riktkurs 55 kronor. Aktien stängde vid 48 kronor före helgen.

Dagens Industri rekommenderar köp i Balco. Balkongbolaget har egenskaper som bäddar för en kärlekshistoria med placerare som gillar gnetiga Smålandsbolag som går sin egen väg, enligt tidningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets