Handelssamtal i fokus på Asienbörserna

De senaste dagarnas tilltagande spänningar mellan Kina och USA inför handelssamtalen, som väntas starta på torsdag, präglade handeln på regionens börser på onsdagen.
Handelssamtal i fokus på Asienbörserna - asien-index-borsfall-affarsvarlden-700_binary_6868264.png

I New York försvagades de ledande indexen på tisdagen med nedgångar på mellan 1,2 och 1,7 procent. Vid klockan 7.30 på onsdagen var Nikkei 225 ner 0,7 procent i Tokyo. I Hongkong backade Hangseng 0,8 procent, medan motsvarande index på det kinesiska fastlandet stod emot bättre och gick ner omkring 0,1 procent.

Retoriken mellan USA och Kina har hårdnat under veckan, där USA bland annat har svartlistat 28 företag och infört visumrestriktioner mot kinesiska statstjänstemän, som förmodas ha en roll i brott mot mänskliga rättigheter i Uighurs.

USA har även hotat med att begränsa flödet av kapital från amerikanska företag till kinesiska. Kina har från officiellt håll svarat att USA borde sluta lägga sig i landets interna affärer samt att landet kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sina intressen.

Marknaden har tolkat signalerna som att chanserna för ett bredare avtal mellan parterna i handelskonflikten vid de samtal, som inleds på torsdagen, minskat.

Bland individuella aktier sjönk Softbank omkring 1,1 procent i Tokyo tillsammans med oljeproducenten Inpex som var ner 2,3 procent. I motsatt riktning inom Nikkei225 gick Kansai Electric Power som meddelade att bolagets styrelseordförande Makoto Yagi kommer att avgå efter en mutskandal som skakat bolaget. Den japanska kraftproducenten steg 2,4 procent.

Även i Hongkong var det en bank som knep bottenplaceringen, Hang Seng Bank tappade 3,3 procent. Även Apples underleverantör Sunny Optical syntes i bottenskiktet och aktien sjönk 2,7 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco