Här är de bästa Sverigefonderna hittills i år

Sverigefonderna gick som grupp något sämre än de svenska småbolagsfonderna i februari, men har ändå utvecklats positivt under 2019. Ett antal fonder utmärker sig inom kategorin, däribland C Worldwide Sweden. 
Här är de bästa Sverigefonderna hittills i år - penna-analys-700_binary_6947306.jpg

Agreggerat ökade de aktivt förvaltade Sverigefonderna, rensat för fonder med fokus på små- och medelstora bolag, med strax över fem procent i februari. Detta enligt analystjänsten Morningstar. 

Det medför att kategorin bestående av 92 fonder (justerat för olika andelsklasser) har ökat 11,5 procent sedan årsskiftet. Detta i linje med utvecklingen för MSCI Sweden. 

I toppen återfinns C Worldwide Sweden som ökat med 16,1 procent under årets två första månader. 

Ulf Arvidsson som ingår i förvaltarteamet bakom C Worldwide Sweden tillsammans med Henrik Söderberg och Peter Holt, berättar för Finwire att det har i överlag gått väldigt bra för fonden under februari, med på det stora hela goda rapportutfall i portföljen. 

En ljuspunkt i portföljen var Storytel som man har ägt länge. Bolaget anses ha rapporterat starka siffror och fortsatt bra guidning för 2019. 

Förvaltaren nämner även att momsen på böcker har sänkts, vilket inbegriper digitala böcker. Ur ett lönsamhetsperspektiv ses det som positivt, fast med tillägget att Storytel inte kommer behålla allting och kan komma att sänka priset i någon utsträckning. 

På andra plats återfinns Swedbank Robur Exportfond som ökat med 16 procent sedan årsskiftet, efter en positiv utveckling i februari. 

Fonden placerar huvudsakligen i aktier i svenska exportinriktade bolag inom olika branscher. De största innehaven i fonden per utgången av januari månad var Essity, Atlas Copco och Ericsson med portföljvikterna 7,4, 6,5 respektive 5,6 procent. 

Handelsbanken Sverige Selektiv kommer på tredje plats med en uppgång om 15,3 procent hittills i år. Där var istället Hexagon det största innehavet i slutet av januari, följt av Handelsbanken och Husqvarna. 

Nästa fond i listan är Öhman Sverige Fokus, med samma avkastningssiffra om 15,3 procent. Fondens största innehav i slutet av januari var Essity, med en portföljvikt på 8,2 procent. 

Skandia Sverige Hållbar hamnar på femte plats, med en uppgång om 14,3 procent på två månader. Största innehavet där var istället klädbolaget H&M, vid det näst senaste månadsskiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.