Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Här är det creddigast att jobba

2011-05-09 14:36
Karin Isberg.

Status, möjligheter till personlig utveckling och en öppen företagskultur är vad som får oss att välja arbetsgivare. – Fast vi säger det inte rakt ut. På direkta frågor svarar vi det som vi tror förväntas av oss, säger Karin Isberg, vd för analysföretaget Tomorrow Story.

Vi påstår att vi väljer efter vilka värderingar företaget har och hur bra cheferna och produkterna är. Det är vad som alltid kommer fram, när det handlar om val av arbetsgivare. Men det är inte sant, när vi påstår att det är avgörande. För i själva verket är det självklarheter, som vi helt enkelt utgår ifrån.

– Alltså är det att kasta pengar i sjön för företag som kommunicerar just det. Det säger Karin Isberg, vd på analysföretaget Tomorrow Story, som tillsammans med rekryteringsföretaget Career Builder och varumärkesexperten Niklas Bondesson har undersökt vad vi egentligen söker jobb på. Brilliant Brands Employer Attractiveness heter undersökningen, där man har använt det senaste inom varumärkesforskning och analysmetoder.

– Många företag använder sig av gammalmodiga undersökningsmetoder vid profilering och rekrytering, vilket ger missvisande resultat, säger Karin Isberg,

Det vi egentligen fattar beslut på är vilken personlig status jobbet ger. Och vilken kultur som råder på företaget. Om det är en positiv, öppen och informell kultur – och rolig. Om det finns utrymme för individualitet – får jag vara den jag är?

– De flesta av oss vill kunna utvecklas, inte bara i kompetens, utan också som personer, känna att företaget vill oss väl, säger Karin Isberg.

De här önskningarna är outtalade och hänger ihop med vilken personlighet som företagen har byggt upp kring sig. Enligt Brilliant Brands-undersökningen är det inte så många företag som har lyckats med detta. De flesta av de 66 undersökta företagen upplevs som trevliga, men saknar det där lilla extra.

Två företag som har sticker ut, för att de har en profil som djärva men inte alls varma, är MTG och McKinsey. De som söker jobb där vill inte ha det trevligt och mysigt, de tycker att det är coolt med långa arbetsdagar och en hårdare företagskultur.

Ett företag, som så tydligt utstrålar sin personlighet, är att gratulera, tycker Karin Isberg.

– Tänk vad mycket pengar och besvär båda parter sparar genom att slippa felrekryteringar!

Här jobbar vi helst

Mest varma och trevliga:

Akzo Nobel

Arla

Ernst & Young

ICA

KPMG

Lantmännen

Swedbank

Telge Energi

Volvo

Mest prestigefulla:

Akzo Nobel

Audi BMW

Deloitte

Ernst & Young

McKinsey

Microsoft

MTG

Tetra Pak

Elisabeth Vene

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom