Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Här är fotbolls-EM:s verkliga vinnare

2016-06-10 12:53
Zlatan Ibrahimovic och Sverige i all ära, Fotbolls-EM:s stora ekonomiska vinnare är Uefa som räknar med 2 miljarder euro, nära 20 miljarder kronor, i intäkter. Foto: All over press

I kväll spelas första matchen i Fotbolls-EM i Frankrike. Redan före avspark kan vi utse den ekonomiska vinnaren.

Fler lag, fler matcher, fler städer – årets Fotbolls-EM är det i särklass största i turneringens historia.

När Sverige var värd för EM 1992 deltog åtta länder. Senast i Ukraina och Polen för fyra år sedan gjorde 16 lag upp om Europatiteln. I Frankrike har turneringen vuxit till 24 länder och antalet matcher ökar därmed från 31 till 51.

För arrangören Uefa är det bingo. Det europeiska fotbollsförbundet räknar med att dra in 2 miljarder euro, nära 20 miljarder kronor, i intäkter – upp från 1,4 miljarder senast det begav sig, skriver Bloomberg.

En förklaring är att fler matcher ger fler åskådare och större tv-intäkter. De senare ökar med 25 procent till över 1 miljard euro. Matcherna tidigt i turneringen väntas få tittarsiffror på 130 miljoner. Finalen i Paris 10 juli kommer att följas av 300 miljoner tv-tittare över stora delar av världen.

Tack vare att EM kommer till en av Europas största ekonomier för första gången sedan 1996 har sponsorintäkterna ökat kraftigt. De är upp 40 procent till 450 miljoner pund, enligt Uefas marknadsdirektör Guy-Laurent Epstein, som citeras av Bloomberg.

Bland välkända sponsorer märks Adidas, Coca-Cola och Carlsberg. Den danska bryggerijätten gör EM till huvudpunkt för sin marknadsföring under sommaren och investerar 80 miljoner euro på turneringen.

Lagen går inte heller lottlösa. Varje landslag får 8 miljoner euro bara för att de deltar i EM-slutspelet. Sedan tillkommer ytterligare pengar för vunna matcher och avancemang. Det lag som står som slutsegrare kan hämta ut 27 miljoner euro hos Uefa.

Frågan är om dyrast vinner. Banken ING har räknat ut att Spanien har det mest värdefulla laget, räknat på spelarnas transfervärde, med 658 miljoner euro. Därefter kommer Tyskland, Frankrike, Belgien, England och Italien. Enligt bookmakers är Frankrike knapp favorit till slutsegern, följt av Tyskland, Spanien, England och Belgien. Sverige ger runt 100 gånger pengarna.

Dyraste spelaren är Portugals stjärna Cristiano Ronaldo som med 104 miljoner euro ensam är värd fyra gånger så mycket som hela det ungerska landslaget.

För Frankrike som land är EM ändå en droppe i havet. Forskare vid ett centrum för sportekonomi i Limoges uppskattar att evenemanget genererar ett tillskott på 1,3 miljarder euro, mestadels från supportrar.

Enligt Bloomberg brukar lyftet för värdnationen vara litet och kortvarigt. ”Förhoppningsvis får landet några välbehövliga partyveckor, men det kommer krävas mycket mer än matcher för att förbättra Frankrikes ekonomi”, skrev analytiker vid Bloomberg i maj.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom