Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Här är månadens insideraktie

2011-06-08 06:54
IAR Systems Groups styrelseordförande Peter Larsson köpte aktier i egna bolaget för 6,4 miljoner kronor och Stefan Skarin som är vd handlade för 1,8 miljoner. Foto: IAR Systems Group

I maj var det rekordhög handel bland insiders. De passade på att agera efter att bolagen släppt sina kvartalsrapporter. En styrelseordförande ökade handeln ordentligt.

Det var många insiders som handlade under maj månad.

Flera bolag släppte sina kvartalsrapporter för årets första kvartal och under april var det därför många insiders som var förhindrade att agera eftersom det finns ett handelsförbud.

I maj kunde de handla igen. Historiskt är maj den månad som aktiviteten är som allra högst. Aktivitetsindex uppgick till 195 mot det historiska snittet för maj på 187.

Cirka 6 procent av alla insynsregistrerade personer på Stockholmsbörsen agerade i en aktieaffär. Det var den femte högsta observationen sedan 1993 enligt en analys av InsiderAnalys från Scientia.

Insiders köplust i de egna bolagen under månaden befann sig på en normal nivå med hänsyn till årstiden. Sentimentsindex, som mäter i vilken utsträckning insiders köper i förhållande till vad som är normalt, uppgick under månaden till 84 på den 200-gradiga skalan.

Den aktie där insiders handlade allra mest den här månaden var IAR Systems Group. Bolaget levererar mjukvara för programmering av chip i system som styr produkter inom exempelvis industriautomation och medicinteknik.

Totalt var det tre insynspersoner som var aktiva i bolaget under maj. Störst affärer gjordes av bolagets styrelseordförande Peter Larsson som köpte för 6,4 miljoner kronor och Stefan Skarin som är vd köpte för 1,8 miljoner kronor.

Flera tunga finansproffs gjorde också förändringar i sin portfölj. En av dem var Hexagons vd Ola Rollén samt Melker Schörling som sålde stora poster i bolaget. Finansmannen Fredrik Lundberg har ökat sitt innehav i Sandvik, Skanska och Husqvarna.

Yvonne Edenholm

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom