Här är vinnarna på fritidshusmarknaden

2017-04-20 07:30 Affärsvärlden TT
Foto: Folke Hårrskog / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

Priserna på fritidhus har stigit med 9 procent det senaste året, dock finns stora regionala skillnader.

Fritidshusägare i Dalarna och Västerbottens län tillhör vinnarna.

I Blekinge och Jönköpings län är man däremot förlorare när det gäller prisutvecklingen de senaste fem åren, enligt statistik från Fastighetsbyrån.

Priserna på fritidshus har, i linje med den övriga bostadsmarknaden, stigit. Så sent som i förra veckan redovisade Svensk mäklarstatistik en uppgång, plus 9 procent på ett år. Regionalt finns dock stora skillnader, visar Fastighetsbyråns genomgång där man jämfört försäljningsstatistik från perioden mars 2016-februari 2017 med samma period 2011/12.

Störst ökning har skett i Dalarnas län, upp 47 procent följt av Västerbotten (45 procent) och därefter Stockholm (25).

Tre län visar dock samtidigt en nedgång, om än en relativt liten. Blekinge backar tre procent medan nedgången i Jönköping och Västmanland är två procent.

"Fritidshuspriserna låg ganska stabilt under några år innan de under 2016 steg relativt kraftigt, med nio procent på riksnivå. Låga räntor och en kraftig prisökning på permanentbostäder gör att en större grupp har utrymme att köpa fritidshus", säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån, i en kommentar.

På kommunal nivå finns vinnarna framförallt i Ronneby (103 procent) och Katrineholm (97), följt av Orsa (89). Motala och Askersund går däremot i motsatt riktning, minus 27 procent. följt av Uppsala och Upplands Bro, båda minus 23 procent.

Kommuner som har haft färre än tio försäljningar under någon av perioderna är inte med i statistiken.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom